Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Monuments

Designautodidact Daniel Heilig verhoudt zich tot architectuurautodidacten als Tadao Ando. MONUMENTS toont zijn fascinatie voor iconische architectuur.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
MONUMENTS collectible design pieces ā€” Ā© Photographed by Markus Burke

MONUMENTEN citeert iconische architectuur. Ontwerper Daniel Heilig zet grootse architectuur om in interieurontwerp. Hij creƫert meubelsculpturen die spelen met analogieƫn tussen architectuur en meubelontwerp en die traditioneel vakmanschap ademen.

Inspiraties & invloeden

MONUMENTS staat voor een verfrissend non-conformistisch oeuvre met een uitzonderlijke conceptuele referentie en significante meubelcreaties die voelbaar geĆÆnspireerd zijn door interculturele architecturale tijdperken en vakmanschap. Daniel Heilig zet stijlelementen, bouwdetails en volumes uit representatieve, monumentale, sacrale of hedendaagse architectuur en historisch vakmanschap op gedurfde wijze om in moderne meubelsculpturen. De PAGODE NAGURI kruk, bijvoorbeeld, verwijst formeel naar pagode architectuur, terwijl het houten patroon de oude Japanse kunst van Naguri citeert. Het kruis voor het raam in de Church of Light van Tadao Ando vloeit over in het OHUS zitmeubel, dat radicaal gereduceerd is tot een stalen kruis en een houten plank. Het minimalistische houten lichaam van de PONTI bijzettafel vertaalt de historische Porta Nolana stadspoort in Napels. De revolutionaire kruk HAPPENS is geĆÆnspireerd op het toeval en speelt formeel met het concept van de gekantelde tweelingtorens Puerta de Europa in Madrid.

Het herontdekken van traditioneel houtvakmanschap

Daniel Heilig is gefascineerd door traditioneel houtvakmanschap. Met MONUMENTS integreert hij de kunst van kuipers, botenbouwers of timmerlieden. De meubels zijn prachtig handgemaakt door de ontwerper in zijn eigen studio in Duitsland.

MONUMENTS staat voor Collectible Design objecten

MONUMENTS staat voor gesigneerde unieke stukken, kleine series, beperkte edities en verzamelobjecten met een ziel, esthetische poƫzie en authentieke geschiedenis. Gecreƫerd voor de levensstijl en mentaliteit van moderne nomaden en individualisten die houden van contemplatieve designoases, minimalistische alledaagse meubels en sfeervol interieurdesign. DDW-bezoekers kunnen 10 MONUMENTS-objecten visueel, haptisch en sfeervol ervaren. Begeleid door objectdocumentaties, craft making-ofs en materiaalverkenningen. Bij elk meubel zit een flyer om mee naar huis te nemen. QR-codes leiden naar de website van de ontwerper. Daniel Heilig is aanwezig op de stand.

MONUMENTS collectible design pieces ā€” Ā© Photographed by Markus Burke

ZEHNFINGER and ARC-4 stool of the MONUMENTS series ā€” Ā© Photographed by Markus Burke

PONTI Coffee Table as part of the MONUMENTS series