Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Building The Body Building

Ervaar dit nieuwe multifunctionele gebouw uit hout en hennep, een van de eerste in Nederland, en zie wat het vergt om duurzaam en bio-based te bouwen.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
The Body Building: homes, office, workshop, garden — © Rombout Frieling lab

Normaliter blijft alleen het gebouw over na een bouwproces. Maar nu de oplossingen voor onze woon- en klimaatcrisis niet erg voortvarend van de grond lijken te komen, delen we graag onze lessen en onze aanpak om duurzaam te bouwen, gebaseerd op een pragmatisch, integraal proces vol prototyping.

Een productontwerp aanpak voor duurzaam bouwen

The Body Building, geopend in 2023, huisvest woningen, een kantoor, een talenschool, werkplaatsen en een grote daktuin, op het voormalige NRE terrein, waar voorheen de gashouders stonden.

Het gebouw is het resultaat van een zes jaar durend proces, waarin we een grote diversiteit aan rollen speelden: als initiator, ontwikkelaar, ontwerper, engineer, bouwer en uiteindelijk, als gebruiker. Als productontwerpers raakten we gefascineerd door de mogelijkheden van duurzaam bouwen. En als relatieve nieuwkomers in de wereld van architectuur en bouw leerden we veel. Maar we ondervonden ook al snel dat de traditionele bouworganisatie niet goed om kan gaan met nieuwe bouwprincipes

Dat leidde ertoe dat we het project zelf zijn gaan trekken, en daarbij onze ontwerpaanpak toepassen op de schaal van gebouwen. Daarbij integreren we niet alleen functionaliteit, techniek en esthetiek, maar ook aspecten zoals organisatie, financiën, gebruiksgemak en de praktische uitvoerbaarheid op de bouwplaats.

The Body Building ontleent haar naam en vorm aan de bewoners die allen werken met het lichaam. Daarnaast was het bouwproces erg lichamelijk.

Het hout en kalkhennep slaan meer dan 200 ton CO2 op.

Voor meer informatie of een rondleiding

Mocht u meer willen zien of weten, of willen begrijpen wat wij voor uw project kunnen betekenen, dan horen we graag van u via mail@rombout.design.

The Body Building has a full timber construction — © Rombout Frieling lab

The Body Building has a sculpted skin of hempcrete — © Rombout Frieling lab

The Body Building