Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) It giet oan!

It giet oan! Ontwerper Rosalie Apituley en Alliander onderzoeken samen met het publiek of we wel in het juiste jaargetijde schaatsen.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
IJsbaan in de zomer op museumplein — © by Rosalie Apituley

Juli 2030: De voorbereidingen op het ijsseizoen zijn in volle gang. De ijzers worden collectief uit het vet gehaald en vol spanning houdt men de weerberichten in de gaten. Zou er genoeg zon zijn? Zullen de energiepieken weer door het plafond gaan? Komt er dit jaar een elfstedentocht op zomer ijs?

Gaan we op zomerijs schaatsen?

“It giet oan!” betekent: “het gaat door!” in het Fries. Een beroemde kreet die wordt geslaakt als de Elfstedentocht door kan gaan.
Het is nu 26 jaar geleden dat die kreet voor de laatste keer klonk en de schaatstocht langs de elf Friese steden daadwerkelijk geschaatst werd. Toch ligt dit fenomeen diep in onze collectieve herinnering opgeslagen.
Door de gevolgen van klimaatverandering is de kans op een Elfstedentocht gehalveerd. Bovendien staat het bestaan van de kunstmatige ijsbanen in Nederland op losse schroeven gezien de hoge energieprijzen in de winter. Schaatsen op kunstmatig ijs ook een moreel vraagstuk geworden: welk energiegebruik kunnen we ons nog permitteren in tijden van klimaatverandering?
Als natuurijs in Nederland steeds zeldzamer wordt, hoe kunnen we voorkomen dat de sport waar iedereen warm voor loopt eindigt in collectieve “ijswee”?

Koek-en-zopie ijsjes langs de schaatsbaan

“Lekker weertje hè?” Nederland staat bekend om zijn rijke weercultuur. Van het praatje bij de koffieautomaat tot en met de koek-en-zopiekraam langs de schaatsbaan.
Hoe kunnen we we deze ice-breaker ook verbinden met praten over energie? Op welke dagen is er energie in overvloed? Op welke dagen is er energieschaarste?

Schuif aan de tafeltjes en help ons door ideeën te bedenken over hoe we in de verschillende seizoenen met energie kunnen omgaan. Wat geven we op in de winter? Of komt er een herfstkermis bij veel wind? Op welke andere manieren kunnen we energie gebruiken als het er is?

Tijdens de Dutch Design Week oefenen we samen naar het weer te kijken en contra intuïtief na te denken over ons energiegebruik. Schijnt de zon? Dan kun je een koek-en-zopie ijsje halen bij de ijskraam.