Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Intelligentie Ontleed

Waag Futurelab verbreedt jouw blik op intelligentie: wat onze kunstmatige én natuurlijke intelligenties zijn, en waarom we ze allemaal nodig hebben.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Waag, 2023

Stap de Futuredome binnen en laat je verwonderen door intelligentie. Terwijl we middenin een AI-revolutie zitten, vragen de technologie-ontleders van Waag Futurelab: hoe slim is kunstmatige intelligentie nu echt? Ervaar welke andere intelligentie we nodig hebben om onze toekomst samen vorm te geven.

Is AI nu echt zo slim?

Een AI-revolutie: we zitten er middenin. Op veel plekken horen we dat kunstmatige intelligentie alles beter kan dan de mens en daarom een existentiële bedreiging vormt. Met die aanname gingen de technologie-ontleders van Waag Futurelab aan de slag. Want is AI nu echt zo slim?

'Voor patroonherkenning in grote hoeveelheden data zijn computers uitermate geschikt, maar niet voor besluitvormingsprocessen en afwegingen die het leven van mensen bepalen. Daar zijn andere vormen van intelligentie voor nodig,' schreef Waag-directeur Marleen Stikker deze zomer in De Groene Amsterdammer.

Stap de Futuredome binnen en ontdek Andere Intelligentie. Van natuurlijke tot collectieve tot lichamelijke intelligentie: in de tentoonstelling verbreden we je blik op wat intelligentie is en waarom we alle soorten intelligentie voor de toekomst nodig hebben. Elke dag diepen Waag-experts, kunstenaars en sprekers één vorm van intelligentie uit tijdens de mini-lezingen in de dome.

‘We zijn zelf gaan denken als computers, en we beginnen de dingen uit het oog te verliezen die niet te berekenen zijn,’ aldus kunstenaar-filosoof James Bridle tijdens zijn Staat van het Internet-lezing bij Waag. Tijd voor een nieuw begrip van intelligentie!