Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Magic Millstone

Een nieuwe vorm van folklore: Indrukken van traditie in digitale horizonten

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Magic Millstone / Mixed media

"Magische Molensteen" verkent traditionele Koreaanse volksverhalen waarin Sun Lee's Hanji-papiersculptuur samensmelt met de digitale artefacten van spacekkabbi. Deze meeslepende installatie nodigt bezoekers uit om de grenzen tussen traditie en virtuele ruimte.

Magische Molensteen

In traditionele Koreaanse sprookjes werden verschillende alledaagse ambachten afgebeeld met buitengewone krachten die de verhalen mogelijk maakten. "Magische Molensteen" is bijvoorbeeld een fascinerend voorwerp dat, wanneer de molensteen wordt gemalen, elk gewenst voorwerp kan produceren. Deze traditionele volksambachten behouden hun praktische functies uit de realiteit terwijl ze bovennatuurlijke vermogens bevatten.

Dit project gebruikt het verhaal van de "Magische Molensteen" als kompas om een levendige installatie te creƫren door verbeelding en expressiviteit toe te voegen aan de materialen, technieken en vormen van vakmanschap. Textielkunstenaar Sun Lee en 3D-kunstenaar spacekkabbi vermengen hun respectievelijke ambachtelijke en digitale technieken om een installatie te creƫren die beide sferen overbrugt. Met Sun Lee's Hanji Paper sculptuur die de 3D-objecten van spacekkabbi mogelijk maakt en activeert door gebruik te maken van de AR-technologie van het Unknown Ocean-team, wil de meeslepende installatie Magic Millstone alternatieve artistieke expressies verkennen in het behoud en de evolutie van vakmanschap.

Bovendien krijgen bezoekers de kans om vrijelijk de grenzen tussen de traditionele en virtuele ruimte te overschrijden en de onhandigheid en botsingen te ervaren die ontstaan door de interactie tussen digitaal en fysiek, immaterieel en tastbaar. Ze zullen ook digitale benaderingen bekijken vanuit het perspectief van traditionele ambachten, waardoor een ruimte ontstaat voor moderne kunstenaars om ambachten niet alleen als objecten te zien, maar ook als mediums of nieuwe houdingen en gedragingen die de verbeelding stimuleren. Deze tentoonstelling zal dienen als een proeftuin om na te denken over nieuwe definities van traditioneel handwerk en de richting waarin het zal harmoniƫren met de volgende generatie.