Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The New Old, Objects for use.

Opnieuw tot stand brengen van de connectie tussen een object en gebruiker. Het uitlichten van verouderd erfgoed door het creƫren van nieuwe objecten.

Dit project was onderdeel van DDW 2023

In de moderne tijd verliezen we vaak de connectie met voorwerpen en gereedschappen om ons heen. In een wereld die wordt beheerst door een snel tempo en industrie, missen we onbedoeld de kunst, het begrip van materialen en het erfgoed dat verweven zit in onze dagelijkse objecten.

Een eerbetoon aan vakmanschap en traditie.

De tentoonstelling dient als een oprecht eerbetoon aan de kunst van vakmanschap en het rijke erfgoed dat het met zich meedraagt. Vier ontwerpers en ambachtslieden, diep verbonden met de essentie van de werkplaats, hanteren een mix van traditionele en innovatieve technieken om objecten te creƫren die bedoeld zijn voor praktisch gebruik. De diverse methodologieƫn die elke maker omarmt, resulteren in een intrigerende verzameling van objecten die samenkomen in het verhaal van deze tentoonstelling.

Binnen de muren van de studio koesteren ze hun leefomgeving en verdiepen zich in ons erfgoed en ambachten. De ontwerpers streven ernaar om de kwaliteiten van erfgoed te vertalen naar nieuwe objecten en gereedschappen door gebruik te maken van zowel traditionele als vernieuwende technieken.

Open studio en tentoonstelling.

Als een collaboratieve werkplaats met vier makers organiseren ze een Open Studio en presenteren de tentoonstelling: "The New Old: Objects for use". Met deze expositie willen de makers aandacht vestigen op verhalen die in de vergetelheid zijn geraakt, met als ultiem doel een beter begrip en een diepere band met onze bezittingen. Hiermee wil de groep ervaringen met deze objecten verrijken, wat resulteert in meer betekenisvolle interacties voor gebruikers.
De tentoonstelling toont een gevarieerde mix van functionele objecten, bestaande uit onder andere: koksmessen, schoenen, meubels en zelfs een ingenieuze oven voor het koken boven een open vlam.

Verkstan.

Het collectief bestaat uit Tom Schoonhoven, Ben van Kemenade, Ruben Warnshuis en Vasco Verissimo. Hun gezamenlijke werk omvat een breed scala aan materialen, variƫrend van hout, staal en steen tot textiel en meer. Door hun gedeelde passie voor traditioneel vakmanschap en hun onwrikbare fascinatie voor technieken, hebben ze zich verenigd met een gemeenschappelijk doel.

De locatie voor deze expositie is niets anders dan de eigen werkplaats van de makers, toepasselijk genaamd: "Verkstan." De werkplaats bestaat uit twee ruimtes: een gemeenschappelijke werkplaats voor machines en een ruimte waar elke maker zijn eigen plek heeft waarin ze hun unieke perspectieven en ambachtelijke technieken tot uiting brengen.