Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) HEARTSYNC

Live sessie waarin hart synchronisatie wordt gestimuleerd tussen een groep vreemden met behulp van hartslaggegevens.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
HEARTSYNC sessions in De Effenaar

Het ritme van je hartslag wisselt de hele dag. Ieder mens heeft een eigen, uniek hartritme. Toch kunnen de hartritmes van mensen synchroon gaan lopen. Dit is voor kunstenaar Nino Basilashvili een symbool voor een diepere verbinding tussen mensen.

Hoe ziet een sessie eruit?

Er kunnen tien mensen deelnemen aan de interactieve installatie. Ze gaan in een kring zitten en krijgen hartslagsensoren (oorclip) op. Via een soundscape
en een voice-over krijgen de deelnemers instructies.

De visuele patronen die je bij de start van de sessie als lichtcirkels op de grond omringen, zijn eerst nog individueel, gebaseerd op je eigen hartslag. Naarmate de synchronisatie sterker wordt, ontstaan er steeds complexere geometrische patronen midden op de vloer die de deelnemers als groep verbinden, een effect dat zichzelf versterkt.

Nino:
"Het is heel verschillend hoe mensen reageren. Sommigen durven zich meteen open te stellen, zij gaan helemaal op in de ervaring. Andere mensen gaan meer in hun hoofd zitten of kunnen niet voorbij hun eigen oordeel. Ook dat is menselijk. Waar ik op hoop is dat we ons veel meer tot elkaar aangetrokken voelen dan dat we verdeel zijn."

Deelnemen?

Heartsync start om 11.15 uur en wordt ieder uur aangeboden. Aanmelden van tevoren is niet mogelijk. Tickets zijn beschikbaar op de dag zelf bij de receptie van het Philips Museum. Max. aantal deelnemers is 10 personen. Per sessie is er ruimte voor nog eens 30 extra toeschouwers in de zaal. Adviesleeftijd van Heartsync is vanaf 15 jaar en ouder.

Play video