Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

Disembodied voices from beyond the horizon

De belichaming van de ionosfeer in een radiostation met drie satellieten, die de strijd van onderbroken stemmen tussen de Aarde en kosmos uitzenden.

Satellite no.2: Ionospheric schizophonic play — © Sabina Scorțanu

De ionosfeer is een natuurlijke elektromagnetische zone die een gefragmenteerde aard van informatieoverdracht belichaamt. Drie satellieten verenigen de lokale, mondiale en hemelse stemmen van de ionosfeer, om de strijd om het radio spectrum, een etherische natuurlijke hulpbron, op gang te brengen.

Gefluister aan de horizon

Een hyperlokaal radiostation dat bestaat uit drie radio-satellieten, zendt signalen uit die het directe met het verre vermengen, lawaai met stilte, stem met technologie… Allemaal afkomstig van lokale stations, internationale uitzendingen en uit de kosmos. Het samenspel daartussen onthult de gefragmenteerde materiële realiteit van de ionosfeer als een vertelzone die de binnenkomende stemmen herbergt, propageert, activeert en vervormt. De eerste radio-satelliet zendt steeds opnieuw stemmen uit de FM-band. Golven die zich in een rechte lijn voortplanten en niet voorbij de horizon kunnen reiken. Ze botsen in een voortdurende stroom van stemmen, verloren in de draaikolk van denkbeeldige landschappen.

Ionosferisch schizofoon spel

De ionosfeer is een natuurlijk elektromagnetisch veld, dat deeltjes bevat die zijn geïoniseerd door zonnestraling. Het fungeert als een spiegel schild voor de Aarde, beschermt het tegen UV-straling, biedt onderdak aan satellieten en reflecteert radiocommunicatie. De tweede radio-satelliet zendt lichaamloze stemmen van de kortegolf voortplanting opnieuw uit, die worden gebruikt voor transmissie over lange afstanden. Ze bereiken de hemel, stuiten op de ionosfeer en landen weer op Aarde. Het binnenkomende signaal wordt veranderd door de ionosferische omstandigheden, en door de radio zelf, wat op zijn beurt een schizofoon spel genereert waarin stem en technologie met elkaar verweven zijn.

Hemelse drone

Hemellichamen, zoals de zon en sterrenbeelden, zenden pulserende astronomische elektromagnetische golven uit die door de ionosfeer zijn gereflecteerd of gebroken. De derde satelliet zendt opnieuw een drone symfonie van uiteenvallend gefluister uit de cosmos. De signalen worden veranderd door de ionosfeer en verschillende omstandigheden op Aarde, dus wat je hoort zijn drones die met elkaar botsen, in een samenspel van interferentie.

Play video

Over Sabina Scorțanu

Sabina Scorțanu is een Moldavisch-Roemeense grafisch ontwerper en multimedia kunstenaar, gevestigd in Nederland. Haar werk komt voort uit een fascinatie voor de vergankelijke aard van verschijnselen in het spectrum waarin mensen de ecosfeer vormgeven. Met name het weer fascineert haar. Ze construeert instrumenten die reageren op vluchtige omgevingen, en reflecteert op visionaire bestaanswijzen in de atmosfeer door middel van verhalen gevormd door audiovisuele werken en digitale omgevingen.

Satellite no.1: Whispers on the horizon — © Sabina Scorțanu

Satellite no.2: Ionospheric schizophonic play — © Sabina Scorțanu

Satellite no.3: Celestial drone — © Sabina Scorțanu

Hallenweg area, De Fabriek, Baarsstraat 38 , Map No. E3
Map wordt geladen...
Niet rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig