Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Biosphere Solar's Development Kit [Dev Kit]

De DevKit is een klein zonnepaneel dat prosumenten zelf kunnen bouwen en gebruiken om elektronische apparaten van stroom te voorzien.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
The Development Kit [Dev Kit] of Biosphere Solar — © Biosphere Solar BV

Om de deuren van de zonne-energie-industrie te openen en de energietransitie tastbaar te maken, is de Dev Kit ontwikkeld door Biosphere Solar. De Dev Kit gaat in op verschillende aspecten van de energietransitie die cruciaal worden geacht: open-source, inclusief en circulair.

Modulair en circulair

De productie van PV-modules en de installatie ervan groeit wereldwijd exponentieel. In een wereld die volledig op hernieuwbare energiebronnen draait, zal PV >65% van de wereldwijde elektriciteitsopwekking voor zijn rekening nemen. Ondanks de productontwikkeling in de afgelopen decennia zijn PV-modules echter nog steeds enorm moeilijk te recyclen en onmogelijk te repareren. Bij recycling worden alleen glas en metalen onderdelen teruggewonnen, terwijl de kostbaarste materialen in de zonnecellen op stortplaatsen terechtkomen of worden vermalen en gedowncycled. De totale hoeveelheid PV-afval zal tegen 2050 naar verwachting 78 miljoen ton bedragen.

Het is daarom van cruciaal belang dat dit 'PV-afval' geen afval wordt, maar wordt gebruikt als waardevolle kritieke materialen om opnieuw in onze circulaire economie te injecteren. Met dit in gedachten heeft Biosphere Solar een zonnepaneel ontwikkeld dat modulair is en dus uit elkaar kan worden gehaald; dit leidt tot circulariteit doordat het reparaties, opknappen en eenvoudig recyclen mogelijk maakt. De DevKit is een uitbreiding van het onderzoek van Biosphere Solar dat erop gericht is om individuen te betrekken bij deze energietransitie.

Open-Source Hardware (OSH)

Play video
Play video
Play video