Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Time Pieces - Chronomaterials

Biomaterialen als interface om subjectieve tijdsbeleving te onthullen

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Time Pieces - Chronomaterials

Time Pieces-Chronomaterials is ontworpen om onze relatie met tijd in vraag te stellen, met als doel onze persoonlijke ervaring van tijd te uiten door het lichaam te gebruiken als interface tussen ons en onze ervaringen om negatieve perceptie over de vergankelijkheid van tijd te vervangen.

Chronische tijdsdruk

De komst van de industrialisatie en de vraag naar een gecoördineerd leven bracht klokken naar een almachtige status en transformeerde onze relatie met de tijd ingrijpend. De klok infiltreerde onze persoonlijke ruimtes en begon het dagelijks leven te domineren. Tijd werd het meest waardevolle goed, en tijdverspilling werd gezien als een zonde. Technologische vooruitgang heeft de gemiddelde tijd die aan praktijken wordt besteed verminderd en ons geconditioneerd om dingen in korte tijd te doen. De negatieve perceptie dat we blijven consumeren, elke dag tijd verliezen, en dat we niet genoeg tijd hebben om al het mogelijke te verwezenlijken, werd de plaag van ons dagelijks leven. Chronische tijdsdruk is een zelf misleidend en illusoir fenomeen dat wordt veroorzaakt door het groeiende aantal keuzes, wat een paradox van welvaart veroorzaakt. Onderzoek toont aan dat chronische tijdsdruk wereldwijd voorkomt en rechtstreeks verband houdt met angst en depressie. Het belemmert het ontdekken van wat belangrijk is om in het leven te doen en beïnvloedt de keuzes van de manier waarop iemand leeft. Het is van belang dit fenomeen te overwinnen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Time Pieces, Chronomaterials

Natuur illustreert de inherente kracht van tijd door dingen te accumuleren en te transformeren in hun meest verfijnde iteraties als de belichaming van het concept van tijd. Met deze inspiratie werd in 2019 het begrip ‘Chronomaterials’ geconceptualiseerd tijdens het MSc-afstuderen van Hazal Ertürkan. Het verwijst naar de materialen die ontworpen zijn om sporen van onze persoonlijke tijdsbeleving te verzamelen door het lichaam als interface tussen mens en beoefening te nemen. Net als jaarringen, die gedetailleerde registraties geven van de groei en het levensverhaal van een boom, verzamelen en registreren de draagbare ‘Time Pieces’ de sporen van iemands ervaringen en emoties door de vorm, textuur en kleur onomkeerbaar te veranderen op basis van de veranderingen in de omgeving (bv. vocht, temperatuur) en uw lichaam (bv. zweet, temperatuur). Veranderingen in de omgeving bieden waardevolle inzichten over activiteiten, terwijl veranderingen in het lichaam dienen als indicatoren voor emoties. De opgeslagen en verzamelde sporen van de activiteiten en emoties op ‘Time Pieces’ manifesteren op tastbare wijze iemands ervaringen, emoties en uiteindelijk iemands transformatie.

De functie van Time Pieces, Chronomaterials

Naast de belichaming van iemands verandering, dienen de onomkeerbare en tijdelijke veranderingen van de ‘Time Pieces’ ook om de ervaren tijdsduur te verlengen. De cognitieve wetenschap en psychologie hebben ontdekt dat de waargenomen en herinnerde tijdsduur subjectief is en verschilt van de kloktijd. Wanneer de hersenen nieuwe informatie verwerken (bv. het doorbreken van dagelijkse routines en het ervaren van nieuwe dingen), wordt de tijd als langer ervaren. Uit evaluatieonderzoek bleek dat tijdelijke verandering de nieuwsgierigheid opwekt om de oorzaak hiervan te achterhalen en leidt naar aandacht voor emoties en omgeving. De temporele veranderingen moedigen de gebruiker ook aan om nieuwe dingen te ervaren en nieuwe activiteiten uit te proberen, vanwege de interesse om de effecten van de activiteit op het gebruikte ’Time Piece’ te zien. De verzamelde ‘Time Pieces' helpen ons terug te kijken en onze ervaringen op te halen, en te zien hoe we dagelijks verschillende emoties ervaren. Ook al vervallen we in het alledaagse leven; het beseffen van de noviteit van elke dag, week en maand is essentieel om dit zelf misleidende fenomeen te doorbreken.

Play video
Play video

The design enables to store & review Time Pieces

Time Pieces store your story as in tree rings

Ä°nitial biomaterial samples made from sea shells

Changes on body & environment transform the pieces