Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Objects for Wellbeing

Bevorderen van individuele gezondheid en welzijn

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Breathing Light — © A+N Studio

A+N Studio (Alissa+Nienke) ontwerpt zintuiglijke wanden en innovatieve materialen.
Objecten voor Welzijn is een overzicht van A+N’s nieuwste producten waarmee ze hun doel voortzetten om interieurproducten te ontwerpen die de zintuigen aanspreken en individuele gezondheid en welzijn vergroten.

Breathing Light

Wist je dat we 23.000 keer ademhalen per dag? Meestal zonder er aandacht aan te besteden. Terwijl controle nemen over je eigen ademhalingstempo een geweldig hulpmiddel is om te ontspannen en te ontstressen.

Breathing Light toont bewegende lichtvlekken die het zachte ritme van de ademhaling nabootsen, met als doel de kijkers te stimuleren om mee te ademen en stress te verminderen. Terwijl tegelijkertijd de beweging en kleurveranderingen gebaseerd zijn op natuurlijke fenomenen, in lijn met de Attention Restoration Theory*.
Het project is ontwikkeld in samenwerking met een gedragspsycholoog en een lichtwetenschapper.

Breathing Light is ontworpen voor SWVO (Samenwerkingsverband VO Waterland) en onderzoeks- en ontwikkelingsprototypes zijn getest bij twee scholengemeenschappen in de Nederlandse stad Purmerend.

*De Attention Restoration Theory stelt dat blootstelling aan de natuur (of natuurtaferelen) onze focus en ons concentratievermogen kan verbeteren.

Touch Me Please

Touch Me Please is in de kern een interactieve installatie die aanraking omzet naar geluid. Hiermee worden drie basis zintuigen aangesproken: de visuele, auditieve en tactiele zintuigen. De activatie van die zintuigen zorgt voor een moment van ontsnapping uit het dagelijks leven, het even aarden, of zelfs op een andere manier een connectie aangaan met anderen.

Deze wand van wolvilt is ontwikkeld in nauwe samenwerking met een gedragspsycholoog, Philadelphia Zorg, en de bewoners van twee intramurale zorg locaties (Wateringen en Amsterdam), voornamelijk ouderen met dementie, down syndroom of op het spectrum van autisme. Ons doel is om wanneer deze bewoners hoog in hun emotie zitten, ze daaruit te halen door middel van interactie met de wand.

Met deze onderzoekswand proberen we verschillende texturen uit waarvan een sensor bijhoudt wanneer en waar ze worden aangeraakt. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met bewoners en medewerkers.

Tot nu toe zien we dat de lichaamshouding van mensen meer ontspant, ze meer lachen en dat het de communicatie tussen bewoners en zorgpersoneel bevordert. Het onderzoek loopt nog, en we werken toe naar een doorontwikkeling.

Metamorphosis

Metamorphosis is een op maat gemaakte roomdivider die gevoelig is voor wind. Het geometrische oppervlak bestaat uit duizenden individuele vormen en verandert tijdens een beweging in een organische structuur. Metamorphosis is poëtisch en verfijnd en brengt daarmee een verrijking in de dagelijkse omgeving. Het activeert, prikkelt je zintuigen en stimuleert concentratie en focus, geïnspireerd door de Attention Restoration Theory* uit de omgevingspscyhologie.

Het ontwerp is dubbelzijdig en gemaakt van rvs componenten met Japanse gelamineerde shoji-papier vormen. De mogelijkheden in maat, vorm en patronen die gemaakt kunnen worden zijn eindeloos.

*De Attention Restoration Theory stelt dat blootstelling aan de natuur (of natuurtaferelen) onze focus en ons concentratievermogen kan verbeteren.

Breathing Light — © A+N Studio

Metamorphosis — © A+N

Metamorphosis — © A+N

Touch Me Please