Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

Spinning with bacteria: kombucha leather household

Wat kunnen we make met enkel onze handen, een naaimachine en een handjevol microben?

Light shining through the kombucha leather textile — © Poorva Shrivastava

Wat kunnen een naaister en een biotechnologist thuis maken? Mycopunk presenteert een veganistisch leer, gemaakt van gefermenteerde bacteriën en tot verschillende huishoudobjecten vernaaid. Onder andere een portemonnee en een lampenkap worden tentoongesteld bij BioArt Laboratories voor DDW '23.

Een onwaarschijnlijke samenwerking

Gedurende drie weken, fermenteerde ze een dikke lap bacteriële cellulose van een kombucha cultuur. Poorva kleurde het roze me Hibiscus bloemen en gaf het aan haar huisgenoot Clara. Clara is een naaister, die dat vak geleert heeft door als kind haar eigen knuffeltjes te maken en dromerige hoeden te maken van haar familie’s oude kleding. Ze heeft er affiniteit voor om dingen te geven. Ze geeft om dieren, mensen, en de natuur. Een vegan leren portemonnee past dus wel.

Maken met kombucha

Ze coatten de portemonnee met plantaardige oliën en was om haar waterdicht te maken. Het eindproduct was uiteindelijk sterk, robuust, mooi en had een aangename honing-citroen geur, en is al maanden dagelijks gebruikt.

Clara en Poorva begonnen meer en meer met het materiaal te naaien om de verscheidenheid aan texturen en kleuren te laten zien. Bewapend met een simpele naaimachine en gouden en zilveren draad uit de kringloopwinkel, bloeide hun huis snel met turquoise en zeegroene handtassen, met gerimpelde texturen die aan de oceaan doen denken. Daarna bouwden ze een lampenkap die prachtig licht doorlaat en glas in lood nabootst. Verschillende huishoudelijke objecten volgden.

Een utopisch visie van de wereld: MycoPunk

Poorva en Clara zijn een deel van het kleine collectief ‘Mycopunk’, wat geïnspireerd is door de utopisch ideeën van SolarPunk. De MycoPunk visie op de toekomst ziet een samenleving waar mensen een combinatie van open-source van productiemethoden zoals 3D printen combineren met traditionele kennis zoals naaien en het fermenteren van microben om dingen te maken die ze nodig hebben door dingen te gebruiken die ze al om zich heen hebben.

MycoPunk benadrukt open-source kennis, gedecentraliseerde biotechnology en het aanpassingsrecht op, toegang tot en eigenaarschap van tech door gemeenschappen over de hele wereld.

Over BioArt Laboratories

Mycopunk is een collectief dat werkt op het kruispunt van biotech, 3D printen en materiaaldesign.

Mycopunk is ontstaan van vanuit de samenwerking tussen een 3D print ingenieur en een biotechnologist. Als een groeiende samenwerking tussen mensen met een gedeelde visie, ziet Mycopunk een toekomstige samenleving waar mensen met open-source productiemethoden zoals 3D printen, en met de magie van microben en lokale materialen en afvalstromendingen de dingen kunnen maken die ze nodig hebben.

Clara Degez, seamstress, sews kombucha leather — © Poorva Shrivastava

Poorva and Clara's first kombucha leather wallet — © Clara Degez

A sea-green handbag reminiscent of the ocean — © Poorva Shrivastava

The organic textures of the kombucha material — © Poorva Shrivastava

Strijp T+R area, BioArt Laboratories, Oirschotsedijk 14-10 , Map No. A1
Map wordt geladen...
Niet rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig