Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

Beetle Convicted After Spruce Found Dead

Noordrijn-Westfalen - Onjuist oordeel in geval van het grootste biologische bosverlies in Duitsland

Wall sculpture of bark beetle trace — © Sunhyo Mastenbroek

Duitsland is getuige van het grootste biologische bosverlies in de geschiedenis. Beschuldigd wordt de overbevolkte schorskever. Klimaatverandering, planten van monoculturen, herstelbetalingen, politieke beslissingen en uiteindelijk menselijke verwaarlozing en onwetendheid zijn de eigenlijk oorzaak.

Vurenboom als commercieel artefact

Toen ik mijn grootouders in de buurt van Keulen bezocht, observeerde en legde ik de bosverlies vanaf jonge leeftijd vast. Door de jaren heen kleurde het groene landschap lichtbruin. En vandaag is het veranderd in kilometerslange stapels vurenhout. Er wordt gezegd dat het wordt veroorzaakt door de overbevolkte schorskever. Klimaatverandering, het planten van sparrenmonoculturen, herstelbetalingen, politieke beslissingen en uiteindelijk menselijke verwaarlozing en onwetendheid hebben allemaal een grote rol gespeeld. Het bos werd omgevormd tot een fabriek met de boom als product - een product dat vatbaar is voor ziekten en natuurlijke gebeurtenissen, zoals de schorskeverplaag. Om een ​​idee te geven van de schaal: de gecommercialiseerde spar is verreweg de meest gebruikte en dus de belangrijkste houtsoort in Europa.

Vurenboom als politieke kwestie

De geschiedenis gaat tientallen jaren terug in de tijd na WO II, toen Duitsland herstelbetalingen moest betalen. Keulen ligt in het westen van Duitsland, een voormalige Britse zone. De Britten kapten bossen in Duitsland om hun houttekort te dekken, wat de kop van het krantenartikel Mehr Holz für England (meer hout voor Engeland) benadrukt. Dit valt terug op de politieke afspraken die op de conferentie van Jalta in 1945 zijn gemaakt door de "Grote Drie".

Aangezien de economie van Duitsland in het slop zat, waren snelle inkomsten nodig. De spar groeide snel en dicht en leek een houten redder voor Duitsland. Omdat veel mannen stierven in de oorlog of nog steeds krijgsgevangen waren, werden vrouwen naar het front getrokken om op te ruimen en de landstroken te herbebossen in geometrisch sparren monoculturen, elk met een 75 cm afstand, identiek aan de sculpturale opstelling op de muur. Later werden de vrouwen cultuur- of puinvrouwen genoemd en werden ze erkend op een muntstuk van 50 pfennig, gelijk aan hun uurtarief, toen de nieuwe munteenheid in 1948 werd geïntroduceerd.
De tweestaps aluminium afgietsels maken de negatieve ruimte positief en zijn het bewijs van de huidige toestand.

Vurenboom als globaal zegel

De drie gele uitstekende containerzegels aan de muur met de handtekeningen van de "Grote Drie" (Stalin, Roosevelt, Churchill) symboliseren de genomen beslissingen waarop de bossterfte is gebaseerd. De hoop zeehonden eronder staat voor de verzending van het keverhout. Want ongeveer 80% van het sparrenhout wordt in containers verpakt en geëxporteerd. Meer dan 50% daarvan gaat naar China, waar het wordt verwerkt en teruggestuurd. De reden: de industriële inspanning om de machines aan te passen aan de nieuwe houtmassa is te groot. De ventilatiebuizen op de houten pallet stellen de gecommercialiseerde boomstam voor. Het spoor van de schorskever onder de pallet toont zowel de prevalentie als het nut van het hout, wat de essentie is van deze catastrofe.

Over De Fabriek

Te midden van de verwrongen relatie tussen mens en natuur volg ik de tak van ontwikkeling aan de niet-menselijke kant. Mijn werk verandert mijn perspectief en vind een stem in deze gebeurtenissen. Ik voel de drang en verantwoordelijkheid om te onderwijzen en bewustzijn te creëren over de vernietiging van ecosystemen door de mens. Vanuit het onderzoek en de kritische observatie van de omgeving ontvouw ik de complexiteit van scenario's en begeleid ik het publiek door een gefundeerd verhaal.

50 Pfennig coin minted with German culture women — © Sunhyo Mastenbroek

Container seals with signatures of “Big Three” — © Sunhyo Mastenbroek

Ventilation pipes as commercialised tree — © Sunhyo Mastenbroek

Beetle traces on wooden pallet

Hallenweg area, De Fabriek, Baarsstraat 38 , Map No. E3
Map wordt geladen...
Niet rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig