Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) SEE through COLOURS

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Inspiration, moulage and sketches — © HongKai Li

"ZIEN door KLEUREN" is een collectie die probeert om kleuren en silhouetten in kleding te gebruiken om de grenzen tussen rassen en genders te vervagen.

Lees door metaforen heen.

Sinds wanneer associëren we kleuren met ras en geslacht? We worden door de samenleving gelabeld zodra we geboren worden, zoals met geslacht, ras en nationaliteit, en het zijn onze persoonlijke voorkeuren en beslissingen die ons in staat stellen elkaar te herkennen. Kleding en kleur dienen als media met dezelfde functionaliteit.

In dit project zijn sommige ontwerpen gespierd, sommige zijn vrouwelijk, sommige vallen ertussenin en sommige zijn genderneutraal. Bovendien wordt kleur beschouwd als een visuele taal die onze besluitvorming sterk kan beïnvloeden. Daarom heb ik geëxperimenteerd met en de mogelijkheden van kleuren getest door het gebruik van gelaagde en schalingsmethoden, inclusief gendergebonden kleuren zoals blauw en roze.

Laat kleding met rust, stop met genderisatie!

In de oude Aziatische mode speelde de techniek van platte patronen een belangrijke rol, omdat het kleding mogelijk maakte die geschikt was voor alle geslachten en lichaamstypes. Vaak werden striktechnieken gebruikt om ervoor te zorgen dat de kleding goed aansloot op het lichaam.

Geïnspireerd door deze gedetailleerde Aziatische kostuumdetails en -methoden, heb ik ze samengevoegd met klassieke westerse kledingstukken zoals pantalons en trenchcoats...

Play video

Colour selection, textiles and sketches — © HongKai Li

Look 01-04 — © ArtEZ graduation fashion show 2023

Look 05-08 — © ArtEZ graduation fashion show 2023