Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Intercommunal Collaborations

Het Pluriversum van Ontwikkeling

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Intercommunal Collaborations

Intercommunal Collaborations bevordert reflectie op Eurocentrische waarden en assumpties die de internationale ontwikkelings domineren. Het vraagt: "Wat als er meerdere wereldbeelden naast elkaar bestaan?" en daagt gebruikers uit om ontwikkeling vanuit verschillende waardesystemen te bekijken.

Het Gaat Allemaal om Macht

“Er bestaat een brede consensus dat er bij partnerschappen voor ontwikkeling te veel macht in handen is van donoren en internationale NGO's, terwijl de partners in het Zuiden gebrek aan daadkracht hebben. Ondanks de consensus blijven de machtsonevenwichtigheden voortduren.” (Shift the Power, n.d.)

Stel je een gekantelde tafel voor; ongeacht hoeveel u duwt, het komt niet waterpas. Kan er iets onder vastzitten?

In het geval van ontwikkeling zijn er veel zaken die met elkaar verweven zijn, degene die onder een tafel blijven hangen, een van de meest invloedrijke daarvan zijn de eurocentrische waarden en veronderstellingen die de projecten domineren.

Intercommunal Collaborations daagt deze overheersing uit door een ruimte te creëren waarin alternatieven kunnen worden bedacht en uitgevoerd.

Wat als iedereen aan tafel vreemd is aan de waarden en normen die u verwacht wordt te hanteren? Kunnen we de tafel waterpas maken door het blok eronder te verwijderen en een mysteriedoos in het midden te plaatsen? Misschien creëert het werken met onbekende verwachtingen en processen de ruimte die nodig is voor puur onderzoek en onbevooroordeelde samenwerking.

Het is Groter als Een Sector

Het uitgangspunt van het project is de internationale ontwikkelingssector; eurocentrische waarden en veronderstellingen zijn echter in elk aspect van ons moderne leven terug te vinden.

Wat beschouwen wij als gekwalificeerd onderwijs? Hoe beoordelen we succes? Wie beschouwen wij als betrouwbaar? De onderliggende waarden van de samenleving beïnvloeden onze antwoorden op deze vragen. Ze voeden onze impliciete vooroordelen en creëren vooraf gedefinieerde ‘goeden’ en ‘slechten’, die uiteindelijk onze sociale interacties, professionele beslissingen en levenskeuzes beïnvloeden.

Terwijl we ernaar streven om te transformeren naar een duurzame samenleving, moeten we de waarden in twijfel trekken die onze gedachten sturen; erken de verschillende waarden die anderen kunnen koesteren; en stel je alternatieve manieren voor waarop onze samenleving kan functioneren.

Hier is de Eerste Stap

De workshop Intercommunal Collaborations houdt u een spiegel voor waarin u kunt reflecteren op uw onderliggende waarden en uitgangspunten. Door aan casestudies te werken, zullen we ervaren hoe verschillende waarden onze processen beïnvloeden en verschillende machtsdynamieken creëren - zowel in ons professionele als persoonlijke leven.

De workshop helpt je de eerste stap te zetten naar het betwisten en erkennen van de waarden die onze dagelijkse beslissingen beïnvloeden. Via het online platform gaan we oefenen met het werken vanuit verschillende waardesystemen en wereldbeelden.

Hoe zou ons leven veranderen als de samenleving andere waarden zou hebben? Hoe zouden we ons huidige leven waarnemen als ons referentiekader anders was? Op zoek naar het pluriversum zullen we onze eigen alternatieven bedenken en oefenen hoe we een wereld kunnen creëren waarin veel waardesystemen naast elkaar kunnen bestaan.

Play video

Intercommunal Collaborations Platform

Collaborate

Community Pop-Up

Community Page