Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Silence is the presence of everything

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Ricky van Broekhoven

In onze hedendaagse wereld, waar geluidsoverlast veelvoorkomend is, is 'Silence is the presence of everything' een meeslepende installatie die de bezoeker uitnodigt om opnieuw verbinding te maken met de natuurlijke geluidsomgevingen van de aarde.

Akoestiek in natuur

In onze hedendaagse, post-industriƫle tijd is de hoorbare invloed van menselijke activiteit wijdverspreid, en plekken van ware stilte, ongestoord door geluiden die niet gerelateerd zijn aan het akoestische systeem van de aarde, zijn steeds zeldzamer geworden. We grijpen naar ruisonderdrukkende koptelefoons om onszelf te beschermen tegen de geluidsoverlast die we zelf creƫren. Hierdoor zijn we losgekoppeld geraakt van de natuurlijke akoestische omgevingen die ons ooit omringden.

'Silence is the presence of everything' roept geluiden op die natuurlijke geluiden nabootsen, met ruimtelijke diepte en complexe gelaagdheid. Het creƫert hoorbare werelden die groeien, veranderen en geleidelijk evolueren, mogelijk gemaakt door een op maat gemaakt geluidssysteem bestaande uit 96 verschillende geluidsbronnen. Het biedt een weg om onze verbinding met het natuurlijke akoestische rijk nieuw leven in te blazen en spoort ons aan om het met frisse oren te beluisteren.

"Silence isn't the absence of something, but the presence of everything"
- Akoestiek ecoloog Gordon Hempton