Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Fungal Wars

Fungal Wars

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Match Laboratory — © by Tom Mannion

Fungal Wars is een bloedsport tussen twee schimmels, die vechten om territorium en dominantie . Het gevecht speelt zich af in een laboratorium, waar toeschouwers kunnen wedden op de winnaar. Fungal Wars roept vragen op over de ethiek van biotechnieken en de commodificatie van levende wezens. 

Ecologische redding

In een tijdperk van dreigende milieucatastrofe zoekt de westerse cultuur redding via technologische vooruitgang. Mycelium, geprezen als een wondermateriaal, biedt de belofte om cruciale problemen aan te pakken. Desalniettemin daagt Fungal Wars het idee uit dat louter materiële vervangingen voldoende zijn; in plaats daarvan pleit het voor een verschuiving naar samenwerking en symbiose met de natuur.

The Wedstrijd

Het project ontvouwt zich via drie uitvoerende spellen, namelijk Gesloten Gevecht, de 0.62 Dash en Koning van de Heuvel. Genetisch gemanipuleerde Reishi- en Oestersoorten gaan gesimuleerde gevechten aan binnen op maat gemaakte glazen vaten. Het monitoren van hun groei bepaalt de winnaars. UV-fotografietechnieken leggen chemische afscheiding tijdens deze confrontaties vast, wat waardevolle inzichten biedt.

Vraagstukken

Fungal Wars nodigt kijkers uit om na te denken over de relatie tussen de mensheid en de natuur, en over de gevolgen van ongecontroleerde exploitatie in het streven naar vooruitgang. Het dient als een aangrijpende herinnering aan de noodzaak om een cultuur van samenwerking en symbiose te omarmen voor een duurzame toekomst.

King of the Hill. Glass blown by George Stone. — © Malou van der Veld

UV Game recap. Graphic design by Emilien Rabin — © By Malou van der Veld,

Match preparation