Zoeken

Sluit zoeken
The Language of Sustainability

(Archief) Designing with composite material waste

Conceptuele prototypes die de mogelijkheden van het hergebruiken van composietmateriaal laten zien.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Lamp post made from reused composite material — © Karel Brans

De verwachting is dat de moeilijkheid met het recyclen van composietmaterialen zal resulteren in miljoenen tonnen afval. Drie studenten van de TU Delft onderzochten voor hun afstudeerproject de mogelijkheid om deze composieten te hergebruiken in nieuwe toepassingen en ontwikkelden een ontwerpaanpak.

De waarde van het materiaal herwinnen door middel van design

Omdat er veel onzekerheid is rondom het ontwerpen met hergebruikte composiet materialen, conform de circulaire economie, wordt de waarde van het materiaal niet benut. Het is hier om dat drie projecten van de TU Delft niet alleen als doel hebben om de waarde van het materiaal te gebruiken in een nieuwe toepassing, maar ook een ontwerpbenadering voor dit proces te realiseren.

Deze aanpak, het heroveren van waarde door ontwerp, start bij de bron van het materiaal waar de types en hoeveelheden worden geidentificeerd. Door het ontdekken van het karakter van het materiaal en de verwerkingsmogelijkheden, kan de waarde van het materiaal in beeld worden gebracht. Door middel van een beoogde visie voor het gebruik voor het materiaal, en een selectie van de waardes, kunnen nieuwe toepassingen voor het materiaal ontdekt worden die de waarde gebruiken.

Drie verschillende concepten, een lantaarnpaal, een bushokje en een brug, zijn de eerste resultaten van deze benadering. Ze dienen deels als illustratie van de benaderin maar ook als stimulans voor het ontwerpen met hergebruikt composiet materiaal. De prototypes can de concepten zullen worden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week.

Bus shelter concept made from reused composites — © Thomas te Lintelo

Bridge concept made from reused composite material — © Sam Lonis

Andere deelnemers

The Language of Sustainability

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Language of Sustainability