Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Nature Deficit Disorder

"Building" Health Awareness

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Nature Deficit Disorder ā€” Ā© Robert Akerboom

Modernistische visuele esthetiek en economische efficiƫntie streven ernaar om alle andere zintuiglijke prikkels uit te wissen. Quakes 'Nature Deficit Disorder'; ervaar een meeslepende overdaad met alle zintuigen. Technologie om onze verbinding met natuur, klimaat en andere mensen te versterken.

Wees bewust

De onvermijdelijke realiteit van klimaatverandering raakt ons gemeenschappelijk bewustzijn.
Hoewel we er misschien niet helemaal aan kunnen ontkomen, hebben we wel de mogelijkheid om de gevolgen te beperken. Door bewuste inspanningen kunnen we onze ecologische footprint minimaliseren. Even cruciaal, zo niet belangrijker, is onze bereidheid om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden.
Wij geloven dat dit ons bewust maakt van een wereld waarvan we ons in de vorige eeuw steeds meer hebben afgezonderd. De wereld om ons heen, die we met grote ramen in modernistische gebouwen hebben afgevlakt tot niet meer dan een afbeelding. Dit alles voor de perceptie van comfort en controle op de korte termijn; de uitsluiting van het onverwachte.
Ons afscheiden van onze natuurlijke omgeving brengt enorme kosten met zich mee; ecologisch (klimaatverandering), mentaal (stress) en fysiek (obesitas).
Het project "Nature Deficit Disorder" nodigt je uit om de ingewikkelde balans tussen onze gebouwde omgeving en ons holistische welzijn te heroverwegen. Verbeeld samen met ons een toekomst waarin architectuur harmonieert met de natuur en onze geest, ons lichaam en de wereld waarin we leven.

Stel je voor

Wonen op een camping, een stad die is ontstaan rond spelende kinderen, nauwelijks ruimte latend aan volwassenen om zich te bewegen, laat staan voor auto's. Huizen die we alleen gebruiken als het buiten echt ondraaglijk is. Goed uitgerust wakker worden, zonder stress en in goede conditie. Gezond oud worden met een actief leven, middenin de maatschappij. Stel je dit allemaal voor en vraag je dan af waarom we ervoor kiezen om dit niet te doen.
Stel je voor dat de zon je klok is en niet een Rolex. Stel je voor dat de auto die je deelt voor vervoer is, niet voor status, en ineens weet je waarom. Probeer je nu voor te stellen hoe we dit kunnen veranderen en net als wij blijf je steken; steken in het feit dat we het niet kunnen veranderen. Maar we kunnen wel onszelf veranderen, niet onmiddellijk, niet revolutionair, maar we kunnen ons voorstellen dat we het leven leren waarderen, niet de afgeleiden ervan. Van alle dingen die we willen, is alleen tijd beperkt.
Laten we ons echt hedonisme voorstellen; de maximalisatie van ons eigen geluk. Meer tijd om van het leven te genieten, meer echte ervaringen, meer interactie met het onbekende, het onverwachte, in essentie; met risico.

Ervaar

De saaie, statische omgeving die we in minder dan een eeuw voor onszelf hebben gecreƫerd. Ervaar hoeveel opwindender het leven kan zijn als we technologie gebruiken als intermediair tussen ons en onze omgeving. Ervaar hoe het opnieuw verbinden van onze andere zintuigen met de ruimte waarin we ons bevinden de impact van de ruimte versterkt. Ervaar hoe je je kinderen hoort spelen in de tuin. Ervaar hoe je bloemen ruikt, zelfs binnenshuis. Ervaar dynamische, meeslepende omgevingen die gecreƫerd zijn om in te leven. Nu heb je je voorgesteld hoe het je gelukkiger en gezonder maakt, nu en in de toekomst. Nu ben je je ervan bewust dat dit betere leven de enige manier is waarop we kunnen groeien met minder. Misschien kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering niet meer stoppen, maar misschien kunnen we er wel mee leren omgaan.
Het project "Natural Deficit Disorder" nodigt je uit om de dynamische dans tussen architectuur, natuur en menselijke bloei te verkennen. Ga met ons mee op een reis van bewustzijn, verbeelding en ervaring uit de eerste hand, terwijl we samen onze gebouwde omgeving omvormen tot een bloeiend bewijs van harmonie en duurzaamheid.