Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) (A)I Designed a Chair

“Het belichamen van de symbiose tussen mens en AI”

Dit project was onderdeel van DDW 2023
U-Chair

Hoe kan AI worden ingezet in een creatief proces? In een tijdperk van snelle technologische evolutie heb ik de mogelijkheden van Generatieve AI in design verkend. Terwijl sommigen AI als een mogelijke bedreiging zien, heb ik AI omarmd als een creatieve partner om unieke ontwerpen te creëren.

AI-Augmented Design

Geleid door het fundamentele principe "mens en machine" ben ik diep ingegaan op het potentieel van AI in mijn ontwerpproces via een aanpak die AI-Augmented Design wordt genoemd. Deze baanbrekende methodologie versnelt niet alleen het creëren van ontwerpen, maar herdefinieert ook de normen van ontwerpinnovatie zelf. Mijn creatieve reis leidde me naar het opstellen van een manifest dat de rol van AI in design ontrafelt en toegankelijk maakt voor iedereen. Dit manifest dient als een baken en werpt licht op diverse perspectieven die AI beschouwen als een samenwerkingspartner in plaats van slechts een eenvoudig gereedschap.

Het ontstaan van 500 stoelen

Geleid door het manifest als mijn leidende principe, begon ik aan een proces om Generatieve AI te integreren in mijn ontwerpaanpak. Door vakmanschap te combineren met de generatieve mogelijkheden van AI, produceerde AI 500 stoelontwerpen, waaruit ik er één, de U-Chair, tot leven bracht. Deze unieke reis onthulde de gecompliceerde aard van door AI gegenereerde ideeën, resulterend in een ontwerp dat verder ging dan wat ik me had kunnen voorstellen. De U-Chair, met zijn onconventionele dubbele rugleuningen en drie poten, toont de avontuurlijke creativiteit van Generatieve AI. Dit ontwerp illustreert het onbegrensde potentieel dat AI kan ontsluiten.

Dit project gaat over meer dan alleen een unieke stoel. Het introduceert een nieuwe en baanbrekende manier om te kijken naar hoe AI kan worden gebruikt in design, wat ook gesprekken op gang brengt over het gebruik van AI in design.

Stap de toekomst binnen; verken het onbegrensde potentieel van AI-Augmented Design.

Close up of the U-Chair

Examples from the 500 chairs — © Midjourney x Juul van den Heuvel