Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Exploring Posthumanist Design through Making

De workshop waarin je verkent hoe je more-than-human of posthuman design kan DOEN.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Felted coat made following posthumanist principles

Posthuman en more-than-human design wil zich niet langer alleen richten op de mens, maar ook alle niet-mensen betrekken bij designen, met als doel duurzamer te ontwerpen. Maar hoe doe je dat? Doe mee aan de 45 minuten durende workshop waarin we praktische posthuman-designmethoden behandelen.

Posthumanist en More-Than-Human

Stel je voor dat we meer met de wereld om ons heen zouden ontwerpen. Op die manier zouden we ons huidige niet-duurzame en consumptiegedrag actief uit kunnen dagen. Dit is waar posthumanistisch design, of more-than-human design, om de hoek komt kijken. In plaats van menselijke behoeften boven alles te stellen, stelt deze benadering een dwingende vraag: wat als ons ontwerpethos het welzijn van het hele ecosysteem vooropstelt, en dus de focus voorbij alleen de mens legt? Design zou dan ook gaan over bijvoorbeeld de planten, dieren, aarde en materialen.
De filosofie van posthumanistisch design moedigt ons aan om een holistisch standpunt in te nemen, waardoor de manier waarop we ontwerpen fundamenteel verandert. In dit perspectief zijn producten en mensen geen geïsoleerde entiteiten, maar onderling verbonden onderdelen van het grotere systeem dat onze wereld is. Door deze inclusieve denkwijze te omarmen, kunnen we producten creëren die in harmonie werken met het diverse web van het leven, waardoor duurzaamheid en veerkracht worden bevorderd op manieren die tot nu toe onontdekt waren.

De Workshop

De theorie is er, maar hoe passen we die toe in de praktijk? Dit is wat ik tijdens mijn afstuderen van Industrieel ontwerpen @TU/e heb verkend. Tijdens de 45 minuten durende workshop verkennen we drie technieken die voor mij het verschil maakten tussen ontwerpen voor mensen, en ontwerpen voor de wereld. Deze zijn afgeleid van prof. Ron Wakkary's posthumanistische designmethode en bespreken we aan de hand van een leuke en toegankelijke activiteit die ik ook gebruike in mijn afstuderen: wol droogvilten (geen ervaring nodig!). Tijdens het maken en ontwerpen bespreken we deze technieken, zodat je de theorieën in actie kunt zien en ze morgen al in je eigen werk kunt toepassen! En zelfs als je jezelf op dit moment niet als designer ziet, kun je toch meedoen, maken en nadenken over innovatieve manieren om bij te dragen aan een duurzamere en betere wereld.

Workshop data: 21 - 24 - 28 - 29 oktober, beginnend om 13:30
Locatie: theaterruimte in Bibliotheek Eindhoven
Aanmelden: https://eindhoven.op-shop.nl/1482/ddw-exploring-posthumanist-design-through-making
Kan je er niet bij zijn? Kom dan langs bij de expositie aan het begin van de bibliotheek.

Hopelijk tot dan!

Dry felting