Zoeken

Sluit zoeken
MESSMERIZING_CURIOSITY SETS THINGS IN MOTION

(Archief) HIGHLIGHT OLEGI

Dit project was onderdeel van DDW 2023
OLEGI, collection — © Studio Nicky Vollebregt

OLEGI is de volgende stap binnen de HIGHLIGHT series: objecten gemaakt met handgeweven stoffen die spelen met contrast, lichtinval en perspectief. Dit imperfecte materiaal vertelt het verhaal van een handmatig maakproces en een zich continu ontwikkelende interactie tussen maker en techniek.

Je oog wordt getrokken door een beeld dat uit pixels lijkt te bestaan: Een helder, glinsterend object dat zijn eigen silhouet lijkt te vervormen. Kom dichterbij en ontdek in het dynamische en contrastrijke oppervlak de heldere, fonkelende kleuren die visueel uit de diepe en zachte structuur van katoendraad lijken te springen.

De OLEGI collectie introduceert nieuwe vormen in de HIGHLIGHT series. Met hun wat plompe verschijning en hun kleurrijke, borstelige oppervlak doen de objecten denken aan onderwaterorganismen zoals zeeanemonen. Het lijkt alsof deze zich bevinden op de bodem van de zee, waar een tekort aan licht en de beweging van het water het beeld vertekent, worden de silhouetten van de OLEGI vervormd, opgeblazen en uitgerekt tot wonderlijke en opmerkelijke gedaantes.

Craft-techniek en experiment

De HIGHLIGHT series komt voort vanuit een passie voor experiment, ambacht en het maakproces. Het handweefgetouw kan volledig worden gestuurd en biedt een kader waarin kan worden geëxperimenteerd. Door middel van het bestuderen van kleur, contrast en het visuele samenspel met lichtinval worden de HIGHLIGHT stoffen samengesteld en vervolgens handmatig geweven.

Daaropvolgend wordt het textiel met de hand gemanipuleerd, spelend met plooiing en perspectief. De OLEGI objecten worden gevormd door het textiel voorzichtig te draperen en te fixeren op een structuur van metaaldraad. Het silhouet hiervan zorgt voor beweging en geeft zo diepte en dimensie aan de objecten. Wanneer je deze van dichtbij bekijkt, ontdek je een imperfect oppervlak waarin je het handgemaakte kunt herkennen. Van een afstand, echter, lijken de OLEGI te verkleuren en vervormen - een effect dat doet denken aan een digitale render.

OLEGI, detail — © Studio Nicky Vollebregt

OLEGI process: the HIGHLIGHT textile — © Studio Nicky Vollebregt

OLEGI process: weaving the textile by hand — © Studio Nicky Vollebregt

Andere deelnemers

MESSMERIZING_CURIOSITY SETS THINGS IN MOTION

Vorige Volgende

Andere deelnemers

MESSMERIZING_CURIOSITY SETS THINGS IN MOTION