Zoeken

Sluit zoeken
MESSMERIZING_CURIOSITY SETS THINGS IN MOTION

(Archief) BLEU DE DELFT

een collectie geïnspireerd op traditioneel Delfts Blauw aardewerk

Dit project was onderdeel van DDW 2023
The FOUDAMOURS — © by Anne Dokter & Frank Visser

De FOUDAMOUR collectie met HEINEN DELFTS BLAUW, was het uitgangspunt van deze collectie geïnspireerd op de Nederlandse interieurs uit het verleden, waarmee Delfts blauw aardewerk onlosmakelijk is verbonden.

FOUDAMOUR collectie

De FOUDAMOUR collectie, gemaakt in samenwerking met HEINEN DELFTS BLAUW, is een serie van drie exclusieve handgemaakte en handbeschilderde Delfts Blauwe kandelaars, die naast een universele boodschap van liefde, elk een unieke combinatie van eigenschappen bezitten. Het idee voor de FOUDAMOUR kandelaars onstond na meerdere, vruchteloze zoektochten naar een persoonlijk geschenk. Een kado gemaakt om kado te zijn, dat naast een decoratief object ook een diepere betekenis en een functie heeft. De FOUDAMOURS zijn gebaseerd op de gedachte dat ieder mens tenminste één superkracht bezit en zijn geïnspireerd op mensen uit Victor's omgeving.

TOTOR, LA BELLE & VICKY-LEE
De FOUDAMOUR collectie opent met drie personages, en zijn geinspireerd op Victor's vader, zijn zus en zichzelf. “Ik heb voor de namen van de FOUDAMOURS bewust voor koosnamen gekozen”, legt Victor uit. “De personages krijgen daarmee iets lichts, kinderlijks en puurs.” De eerste drie kandelaars uit de collectie dragen de namen LA BELLE, TOTOR en VICKY-LEE, en alle drie hebben ze hun eigen, unieke combinatie van eigenschappen. “Zo is de één heel compassievol en creatief, terwijl de ander juist heel bedachtzaam en moedig is.”

'LICHTDRAGERS'

Wanneer je een kaarsje voor iemand brandt, dan denk je aan wat diegene nodig heeft. Zo zit de Foudamour collectie ook in elkaar”, vertelt Victor. Elke kandelaar is net even anders, heeft een andere persoonlijkheid en staat dus ook voor een speciale gedachte of wens. De wens wordt verder aangewakkerd bij het ontsteken van de kaars. 'lichtdragers', die in alle rust, met stille kracht de ruimte vullen.

De vorm van de FOUDAMOUR kandelaar, ontstond in 2018 uit de restjes klei die Victor de Bie aan het einde van de dag verzamelde in het keramiekatelier. De vrolijke figuren die hij zo maakte vormden het fundament van dit, in meerdere opzichten, waardevolle geschenk. Het kost, inclusief beschildering en het aanbrengen van 24k goudluster, 5 uur en 4 bakgangen om één FOUDAMOUR te maken. Daarnaast is elke kandelaar voorzien van een digitaal echtheidscertificaat.

BLEU DE DELFT

Ter gelegenheid van de lancering van de FOUDAMOURS in de Amsterdamse Munttoren, ontwierp Victor speciaal voor de torenkamer een exclusief met de hand getuft Delfts Blauw kleed 'BLEU DE DELFT'. Het vloerkleed is geïnspireerd op het traditionele Delfts Blauwe aardewerk en op de pluche tafelkleden met franjes in Perzische stijl, die vroeger vaak de tafels sierden in de typische oud-Hollandse interieurs van weleer. Voor Dutch Design Week vulde Victor de collectie verder aan met een koffietafel, een rookstoel en een grote stervormige spiegel, deels gemaakt van gebruikte vloerdelen en afgewerkt met bijenwas.

TOTOR

LA BELLE

VICKY-LEE

BLEU DE DELFT — © AndereFoto.nl

Andere deelnemers

MESSMERIZING_CURIOSITY SETS THINGS IN MOTION

Vorige Volgende

Andere deelnemers

MESSMERIZING_CURIOSITY SETS THINGS IN MOTION