Zoeken

Sluit zoeken
The smallest desk for the biggest challenges

(Archief) The Camera Car Fair / The Fair Camera Car

Wat ziet de scanauto van de gemeente, en wat vind jij daarvan?

Dit project was onderdeel van DDW 2023

In de meeste Nederlandse steden rijdt een camera-auto (of: 'scanauto') rond. Dit is een auto met een doos vol camera's op het dak. Met beeldherkenningsalgoritmes leest hij kentekens en deelt hij parkeerboetes uit. Tijdens dit kermis-achtige experiment verkennen we wat de auto nog meer kan.

The Camera Car Fair / The Fair Camera Car

De camera-auto kan veel meer dan alleen parkeercontrole. Hij kan gestolen auto's identificeren of zelfs bijhouden hoe ver je auto heeft gereden. De camera's kunnen fietsers tellen, zwerfvuil op straat identificeren of gezochte criminelen herkennen - allemaal veel efficiƫnter dan een mens zou kunnen. Om nieuwe functies aan de camera-auto toe te voegen, is alleen een software-update nodig. De camera-auto zelf blijft er hetzelfde uitzien als voorheen.

Wat ziet de camera in jouw stad, dat jij niet ziet? Volg de reis die de gegevens afleggen en hoe deze worden gebruikt. Welke functies vind je een goed idee - en waar ligt voor jou de grens?

Research project: Human Values for Smarter Cities

Dit experiment maakt deel uit van een onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam. Het project heet Human Values for Smarter Cities en loopt van 2022 tot 2026.

Smart city technologieƫn, waaronder kunstmatige intelligentie en computervisie, beloven de stad een hogere levenskwaliteit en efficiƫnter stadsbeheer te brengen. Ontwikkelaars, ontwerpers en professionals die werkzaam zijn in stedelijk beheer beginnen zich echter te realiseren dat de implementatie van deze technologieƫn tal van ethische uitdagingen met zich meebrengt. Beleidsdocumenten van overheden vragen nu vaak om menselijke en publieke waarden bij de ontwikkeling van technologie. Maar wat zijn 'menselijke waarden'? Wie definieert ze en hoe vertalen ze zich in ontwerp?

We onderzoeken deze vragen door het ontwerpen van digitale en ruimtelijke experimenten, toegepast op real-life use cases. Partners van het project zijn onder andere de Hogeschool van Amsterdam, TU Delft, AMS Institute, ARVOO, Tapp, de gemeente Amsterdam, de gemeente Den Haag en de gemeente Rotterdam. Dit experiment is tot stand gekomen in samenwerking met The Incredible Machine.

Andere deelnemers

The smallest desk for the biggest challenges

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The smallest desk for the biggest challenges