Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Bubble Trouble

Artistieke speeltuin in het voormalig Campina vrieshuis, die de illusie van comfort en veiligheid binnen door ons geconstrueerde realiteit, onderzoekt

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Bubble Trouble ā€” Ā© Koelhuis Eindhoven

Met een selectie van locatie-specifieke werken en artistieke interventies, opent Koelhuis voor de laatste keer haar deuren in de huidige, rauwe staat, voor de renovatie. Dwaal door gigantische, opblaasbare installaties, kunstmatige decors en performances binnen deze industriƫle erfgoedlocatie.

Zal de zeepbel barsten?

"Bubble Trouble" gebruikt de symbolische betekenis van de zeepbel - een ruimte van comfort en een steriele omgeving - om te reflecteren op ons collectieve vermogen om onszelf als mensen te isoleren van sociale, economische en ecologische onzekerheden. Bubbels weerspiegelen ons verlangen naar veiligheid binnen een door ons geconstrueerde realiteit. Ondanks dat ze beschermen kunnen ze vergaande consequenties hebben. Denk aan de economische ongelijkheden van de huizen-bubbel, sociale bubbels die ons afscheiden van anderen en de omgeving buiten onze antropocentrische zeepbel die we, al dan niet bewust, negeren.

De bubbel herinnert ons er ook aan dat het kwetsbare membraam van de zeepbel onder druk kan barsten. Als de bubbel barst, kan dat onomkeerbare gevolgen hebben, of juist een pad creƫren naar meer inclusieve en duurzame gemeenschappen.

Locatie-specifieke installaties in het voormalige Campina vrieshuis

Nu Koelhuis Eindhoven transformeert van voormalig vrieshuis naar nieuwe, culturele hub voor immersieve technologieƫn, nieuwe mediakunst en hedendaagse cultuur, reflecteren we ook op het zowel creƫren als doorprikken van zeepbellen waaraan we ons eigen bestaansrecht ontlenen. Daarnaast reflecteren we op de rol die we hierin zelf spelen. Dwaal door gigantische, opblaasbare installaties en kunstmatige omgevingen en ervaar de dunne scheidslijn tussen comfort en kwetsbaarheid van de door ons geconstrueerde bubbels die op het punt staan te barsten.