Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

Lichtspiel

Experiment Nr. 2 – Onderwereld

Lichtspiel exhibited in TENT Rotterdam, 2023 — © Riccardo de Vecchi, 2023

Zalán Szakács' nodigt het publiek uit om af te dalen naar de kelder van het Koelhuis Eindhoven voor een ervaring waarin mystiek en technologie worden samengebracht. Lichtspiel verweeft verhalen uit het verleden en het heden door een samenspel van licht, nevel en geluid.

Geschiedenis van licht

Zalán Szakács is een kunstenaar die immersieve kunst, scenografie en onderzoek naar historische media samenbrengt. Voor zijn project Lichtspiel voerde hij een media-archeologisch onderzoek uit naar de perceptuele kwaliteiten van projectietechnieken uit de 17e eeuw. Tijdens deze veranderende periode tussen de mystieke tijd van de alchemie en de wetenschappelijke uitvindingen van de Verlichting werden machines en instrumenten niet alleen gezien als functionele en technische objecten, maar droegen ze ook metaforische verhalen met zich mee.

Lichtspiel in Koelhuis Eindhoven

Szakács' locatie-specifieke versie van Lichtspiel gaat een dialoog aan met de met water ondergelopen kelder van Koelhuis Eindhoven door middel van licht, nevel en geluid. Lichtspiel interpreteert ongerealiseerde machinetekeningen van vier eeuwen geleden door middel van hedendaagse technologieën. Geïnspireerd door de geschriften van de jezuïet Athanasius Kircher leidt Szakács het publiek door de veranderende omgeving van de onderwereld. Ze worden onderdeel van het werk doordat hun schaduwen zich vormen op de muren terwijl ze door de ruimte bewegen. Doordat het werk verschillende caleidoscopische lenzen combineert met een kinetische motor, bevinden de toeschouwers zich in een configuratie van mystiek en technologie.

Over Koelhuis Eindhoven

Koelhuis Eindhoven is de culturele hub gericht op immersive experiences (IX) binnen het opkomende Koelhuis District. Het gigantische gebouw is ontstaan als het Campina vrieshuis, het industrieel erfgoed gelegen naast het voormalige Campinaterrein. De locatie staat op het punt te transformeren naar een plek voor nieuwe mediakunst, immersieve technologie en hedendaagse cultuur met als missie deze te ontsluiten aan een groot publiek, en met (digitale) IX, complexe thema’s toegankelijk te maken.
The basement of Koelhuis Eindhoven — © Nick Bookelaar