Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Moving Colors

Kunst en wetenschap komen samen in mode.
Dit project gebruikt hernieuwbare grondstoffen van bacteriën en maakt er kleurstoffen voor schoenen van.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
laars: roze bacterieverf op wit leer — © Iris Tempelaar

Studio Ilfa Siebenhaar en SKUA Studio presenteren een schoenencollectie waarin wetenschap en ambacht samenkomen, toegepast met door bacteriën geproduceerde pigmenten - als antwoord op vervuilende praktijken in de mode-industrie, en vormgegeven door duurzaam design en traditioneel vakmanschap.

Ambacht ontmoet innovatie: Duurzame schoenen door biotechnologie en vakmanschap.

Wetenschap en ambacht ontmoeten elkaar in dit fascinerende project van Studio Ilfa Siebenhaar en SKUA Studio. Het resultaat van deze samenwerking is te zien tijdens Dutch Design Week bij locatie Plan-B. In de expositie wordt een unieke collectie schoenen getoond. De schoenen zijn gemaakt van gekleurd leer dat is geverfd met pigmenten gewonnen uit bacteriën die kleur produceren.

In plaats van de giftige synthetische verftechnieken die normaal in de mode- en schoenenindustrie worden gebruikt, wordt bij deze samenwerking gebruik gemaakt van milieuvriendelijke kleurstoffen afkomstig van bacteriën die een prachtige reeks kleuren opleveren. Alle individuele onderdelen van de schoenen worden geverfd in het lab in Rotterdam en in Utrecht in elkaar gestikt, waarbij slow design en respect voor vakmanschap voorop staan.

Microben en Design: Een Verfrissende Stap Voorwaarts in Duurzame Mode.

Bio-fashion designer Ilfa Siebenhaar van Studio Ilfa Siebenhaar, ontmoet Anousjka Röben en Naomi Hille, beiden schoenontwerpers en oprichters van SKUA Studio, een jaar geleden tijdens het Driving Dutch Design-programma. Hun verfrissende ideeën over hoe mode eruit zou moeten zien, vullen elkaar perfect aan en leiden tot een prachtig kleurenspel en unieke schoenontwerpen, gevormd en geïnspireerd door de groei van bacteriën.

De ontwerpen van deze schoenencollectie zijn geïnspireerd op de organische vormen van bacteriën.

De ontwerpen van deze schoenencollectie zijn geïnspireerd op de organische vormen van bacteriën. Wanneer bacteriën zich vermenigvuldigen, creëren ze prachtig organisch gevormde patronen, waarbij elk patroon uniek is. De beweging in deze patronen was de inspiratie voor de schoenencollectie "Moving Colors".

In dit project onderzochten de twee studio's hoe zij konden samenwerken en elkaar versterken om een ontwerp te realiseren dat de impact op het milieu vermindert zonder afbreuk te doen aan de esthetiek ervan. De drie samenwerkende ontwerpers brachten hun eigen vaardigheden in, wat resulteerde in prachtige organische vormen gebaseerd op bacteriegroei, zoals zichtbaar is in zowel het schoenontwerp als in de vormgeving van het gekleurde en handbeschilderde leer. Dit leidde tot een inspirerende samenwerking waarin innovatie, ambachtelijk design en vakmanschap samenkomen.

Pump met organisch bacteriepatroon op hak — © Iris Tempelaar