Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Everyday Paradise – Outsider Arts & Crafts

Co-curated by Lili Tedde and Lidewij Edelkoort

Dit project was onderdeel van DDW 2023

In deze donkere periode van oorlog, verspilling, klimaatverandering en verlies van controle aan AI, is het beeld somber en pessimistisch. Om het leven draaglijk te maken moeten we elders schoonheid vinden, onze ziel troosten en onze geest helen; om ons gehavende wezen opnieuw samen te stellen.

.

Om vreugde te zoeken, moeten we naar het zuiden gaan en troost vinden in de vreugdevolle expressies van de meesterambachtslieden uit de provincies. Hun verhalende objecten verbeelden een alledaags paradijs met vogels, bloemen en portretten van mensen die plotseling een recept worden tegen de somberheid van deze wereld. Ze gebruiken houtsnijwerk, beeldhouwen, schilderen en borduren om de eenvoudige pracht van hun onderwerp tot uitdrukking te brengen. Hun overduidelijke plezier in lichtvoetigheid, kronkelende reptielen, huisdieren, overwoekerende planten en totemistische bomen, evenals een uitgebreide familie van personages, roepen de manier op waarop we in het begin werden verondersteld te leven; vanaf de eerste dag, met het geschenk van de aarde onder een hemelsblauwe lucht, op een plek getekend met krachtige beelden van outsider art, die voortkomen uit de complexe geschiedenis van het volk. Hun tradities en verhalen gaan over een verleden van slavernij, een evoluerende diaspora en multiculturele migratie die de prachtige smeltkroes heeft gecreëerd die Brazilië wordt genoemd.

.

De selectie van deze exotische meesterwerken werd gedaan met het deskundige oog en de ervaring van Lili Tedde, gepassioneerd om anderen haar geliefde Brazilië te laten ontdekken via talloze publicaties en tentoonstellingen.
– Lidewij Edelkoort