Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) BA Jewellery + MA Design & Future Making

Tactile Dialogs

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Scavenger, Bo Zhang, MADFM — © Petra Jaschke

Voelen, aanraken, interactie met anderen en onze omgeving, reflecteren, kritisch denken en communiceren - dit is waartoe we in staat zijn. De graduates van Jewellery en Design & Future Making vieren het plezier van vakmanschap in het definiëren van de rol van design en nodigen ons uit om te ervaren.

BA Jewellery

Wij begrijpen sieraden als de dynamische relatie tussen materiaal, vorm, lichaam en ruimte. We verkennen het snijvlak van materiaalontwikkeling, evoluerende definities van vakmanschap, oude en nieuwe tradities en verstoren veronderstelde regels, wat resulteert in werken die de grenzen van vooropgezette ideeën opzoeken en verleggen. A Matter of Nipples van Vivian Manzardo laat zien hoe de sociale mores, die vaak hypocriet zijn, onderscheid maken in de manier waarop we omgaan met een fysieke eigenschap die alle seksen gemeen hebben en zo het belang ervan ontkennen voor het geven van essentiële voeding en leven. In Carnal Desire verkent Cécile Garcia de fascinatie van lichamelijke weelderigheid en speelt ze met onze emoties, van aantrekking tot afkeer.
Pforzheim Revisited Berlin, in samenwerking met C. Hafner Precious Metal Tech, en het Duitse Technikmuseum in Berlijn, maakt deel uit van het culturele project "Manufactory Production and Design of Jewellery", dat door de Duitse UNESCO-commissie is geregistreerd als voorbeeld van goede praktijken voor het behoud van immaterieel cultureel erfgoed. Alumni werken met "oude meesters" en traditionele machines.

MA Design & Future Making

De kritische context van systemen van cultuur, maatschappij, industrie en milieu is ons speelveld. We onderzoeken zingeving en verkennen vragen, percepties en ideeën in een praktische ontwerpomgeving. We experimenteren op het snijvlak van analoog en digitaal maken, virtualiteit en materialiteit, artistieke en praktijkgebaseerde onderzoeksprocessen. We stellen bestaande technieken, processen en methodes in vraag en onderzoeken wat "maken" betekent in de context van mogelijke "toekomsten". Door te experimenteren met recursietechnieken in scannen en printen, vervaagt Aylin Maus de grenzen tussen analoog en digitaal. Bo Zhang stelt de aaseter voor als een essentiële factor in circulaire duurzaamheid en zijn onderzoek en sieraden raken ons met onze neus op de feiten. Elisabeth Klug's experimenten met koolstof belichten nieuwe facetten van een onbegrepen materiaal, terwijl Miriam Neukam misverstanden wil verminderen en een constructieve uitwisseling van standpunten in gemeenschappen wil aanmoedigen. In de sculpturen van Sonja Keppler werken mens en niet-mens samen op zoek naar nieuwe benaderingen van vorm en esthetiek. En met "Inaninanimate" verkent Xiaomung Zhang de bezielde kwaliteiten

A Matter of Nipples, Vivian Manzardo, BA Jewellery — © Petra Jaschke

Facing Carbon, Elisabeth Klug, MADFM — © Elisabeth Klug

PF Revisited Berlin, Frieda Dörfer — © Petra Jaschke

Dragon Balls, PF Revisited Berlin, Franziska Vogt — © Petra Jaschke