Zoeken

Sluit zoeken
Art Tech Fun AI Robots eGirls Manifestations

(Archief) Water Phenomena

Een visualisatie van de bewegingen en kracht van het water.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Close-up 'Whirlpool'

De inspiratie voor water kwam door mijn vorm en materiaal onderzoek waarbij ik erachter kwam dat veel van mijn associaties een connectie hadden met water en de bewegingen ervan. Bij het uitbreiden van mijn onderzoek naar fenomenen in het water, waren er drie eruit sprongen.

Spring- and Neaptide

De eerste van de drie fenomenen was ‘Spring- and Neaptide’ of ‘Spring- en Doodtij’. Ik was absoluut verwonderd door de transformatie tussen kalm en woest die onze wateren meerdere keren per dag ondergaan. Niet alleen dit, maar ook de abstracte manier waarop de water in beweging komt aangezien het duwen en wegtrekken komt van de magnetische trekkracht van de maan.

Hierdoor wilde ik iets nieuws gaan proberen wat ik nog nooit eerder had gedaan, het maken van een transformerend kledingstuk. Zou het mij lukken om deze transformatie in een jurk vast te pakken?

Het ontwerp van het stuk zou uiteindelijk beginnen met de woeste natuur van het springtij. Het kreeg een vollere vorm en een donkere kleur om de krachtige, rollende golven te representeren. Wanneer de transformatie compleet was, werd het kalme gevoel van doodtij gerepresenteerd door een lichtere kleur en strakkere lijnen. Ook was er meer huid te zien alsof het water van het strand aan het wegtrekken is.

Estuary

Voor het creëren van mijn tweede werk; ‘Estuary’ of ‘Estuaria’, gebruikte ik een proefmodel wat ik had gemaakt tijdens mijn vorm en materiaal onderzoek. Twee jurken verbonden door een lange sleep zou het perfecte beeld zijn om twee delen die verbonden zijn tot één weer te geven.

Een estuarium is een plek waar zoet en zout water elkaar raken. Deze connectie zorgt voor een duidelijke grens tussen de twee of juist een zachte kleuroverloop.

Om de connectie en verschillen van zoet en zout water te kunnen verbeelden, maakte ik de keuze om de hele jurk met de hand te verven. Op deze manier kon ik de sleep als één deel houden en toch de kleuroverloop tussen de twee jurken creëren. Zo hield ik ze apart van elkaar en toch verbonden.

Whirlpool

Voor de derde en laatste jurk werkte ik aan een ontwerp wat eerst geen deel uit zou maken van het project omdat ik dacht dat het buiten mijn skillset lag. Toch bleef het mijn aandacht trekken dus koos ik ervoor om het alsnog aan te gaan. Het ‘Whirlpool’ of ‘Draaikolk’ ontwerp zou een hoge hals hebben die over de kin zou komen en compleet bedekt zou zijn in draaiende plooien.

Een draaikolk is een neerwaartse, draaiende stroom water die ontstaan is door tegenovergestelde stromen. Ik wilde het laten lijken alsof mijn model vast zat in een van deze draaikolken.

Daarom maakte ik de jurk breder aan de bovenkant en smaller aan de onderkant. Om diepte te creëren verfde ik de jurk donkerder richting de onderkant. Het moest lijken alsof de jurk het model opslokt.

Play video
Play video
Play video

'Springtide'

'Neaptide'

'Estuary'

'Whirlpool'

Andere deelnemers

Art Tech Fun AI Robots eGirls Manifestations

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Art Tech Fun AI Robots eGirls Manifestations