Zoeken

Sluit zoeken
The Symbiocene Forest - Down to Earth

(Archief) YoutopiaLab

Dit project was onderdeel van DDW 2023

Wat gebeurt er als je 100 verschillende Nederlanders vraagt naar hun ideale land? En dat tekent? Dat deed het YoutopiaLab, een vrijwilligerscollectief dat wil laten zien wat Nederland wél wil. De resultaten worden gedeeld via inzichtelijke tekeningen en lezingen.

In wat voor land wil ik leven? Hoe wordt de toekomst? In een tijd dat het gesprek in de samenleving uit elkaar valt, is het belangrijker dan ooit om boven te krijgen waar het écht over gaat. We hebben het vaak over wat we niet willen. Maar wat willen we wél? Hebben we nog gedeelde dromen?
Het zichtbaar maken van deze dromen, dat is het doel van het YoutopiaLab. YoutopiaLab is een collectief onder leiding van visual storyteller Anabella Meijer en bestaat uit vrijwilligers, klimaatpsychologen, tekenaars, kunstenaars en wetenschappers. We zijn de afgelopen 1,5 jaar actief op zoek gegaan naar een diverse groep Nederlanders en vroegen hen om hun ‘youtopia’ te beschrijven door middel van 15 open vragen. Onze interviewers luisterden zonder oordeel en onze tekenaars hebben de dromen verbeeld.

Dit ‘youtopiagesprek’ is een bijzondere ervaring. Hoe vaak kun je ononderbroken vertellen over wat je graag zou zien in de wereld? Mensen vertellen heel persoonlijk over hun dromen en zijn vaak zelf verrast door hun antwoorden. Voor de interviewers blijkt het ontvangen van de droom van een ander een dankbare, inspirerende en hoopvolle ervaring. Hoe verschillend je ook bent, je voelt altijd een wel verbinding.
Tijdens de expositie bij BioArt Laboratories zullen deze ‘youtopias’ voor het eerst met het grote publiek gedeeld worden. Met onze kunstzinnige datavisualisatie techniek hebben we de overeenkomsten en verschillen tussen de dromen via kleurcodering zichtbaar gemaakt. We lichten de sluier op van de meest genoemde elementen tijdens de gesprekken en je kunt tijdens de expositie je eigen youtopia maken.

Het youtopiagesprek haalt veel rijke informatie boven. Het lijkt een manier om zicht te krijgen wat mensen belangrijk vinden, maar dan op een intuïtieve en laagdrempelige manier. Daarom hebben we samengewerkt met onderzoeker Thijs Bouman van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn masterstudent Laura heeft volledig meegedraaid in het team en heeft een gevalideerde vragenlijst over waarden naast onze interviewmethode gelegd. De resultaten van dit onderzoek vormen ook onderdeel van de expositie.
Wat we zien in de tekeningen is dat het Symbioceen veel dichterbij is dan op het eerste gezicht lijkt. Hoewel er een grote diversiteit is in wereldbeelden, zien we ook een duidelijke overeenkomst: in veel youtopia’s veel mensen willen graag iets anders dan de samenleving waar we nu in leven. Er is veel groen en een van de meest voorkomende feestdagen is het vieren van seizoenen. Het vieren, kortom, van onze verbinding met de natuur.

Andere deelnemers

The Symbiocene Forest - Down to Earth

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Symbiocene Forest - Down to Earth