Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Enigma

Enigma is een collectie interactieve intieme kleding die gepersonaliseerde erotiek met aanraking schrijft.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Enigma_Unboxing — © Jan Naraine

In de kern is Enigma een ontwerpverkenning van menselijke sensuele ervaringen en hun relatie tot narratieve creatie. Het is mijn bedoeling om nieuwsgierigheid en gesprekken te stimuleren over de manieren waarop generatieve A.I. kan worden gebruikt bij het nastreven van een meer humane ervaring.

Waarom Erotica?

Ik heb erotica gekozen als Enigma’s vorm van literaire expressie vanwege de inherente verbinding met intieme ervaringen, emoties en de verkenning van verlangen.

De intimiteit en personalisatie van erotica bevorderen een diepere verbinding met het zelf. Schrijver Stella Fosse zegt het zo:

“Terwijl we over erotische ervaringen schrijven, bevestigen we onze sensuele verbinding met de wereld om ons heen. We vieren de beste aspecten van ons erotische leven en verkennen onze fantasieën. Dit is zo bevrijdend, omdat er op de pagina van alles kan gebeuren. Als we erotica schrijven, verbinden we ons met de sensualiteit van alles wat bestaat.”

Door lichamelijke interacties te interpreteren als erotische verhalen, probeer ik zelfintimiteit en sensuele expressie te normaliseren. Door de verhalen te lezen die ons lichaam vertelt, kunnen we nadenken over onze relatie tot verlangen en aanraking, waardoor acceptatie en een positief zelfbeeld worden bevorderd.

Waarom lingerie?

Ik heb lingerie gekozen als basismateriaal voor Enigma’s somatische interface vanwege de sensuele aard van de relatie met vrouwen en bepaalde fysieke eigenschappen van lingerieontwerp.

Lingerie kan een belangrijke rol spelen in de navigatie van een vrouw op het gebied van zelfintimiteit en lichaamspositiviteit. De context waarin het wordt gedragen is privé, comfortabel en opwindend. En omdat het vaak is ontworpen om aan te voelen als een ‘tweede huid’, dient intieme kleding als het perfecte medium voor de interactie tussen het lichaam en de touch-to-text technologische innovatie die deze unieke vorm van erotisch schrijven mogelijk maakt.

Waarom generatieve AI?

Het gebruik van generatieve A.I. in dit project is om verschillende redenen een bewuste keuze.

In de eerste plaats is er het vermogen om somatische input snel te interpreteren als geschreven verhalen. Door gebruik te maken van generatieve A.I. voor deze taak kan Enigma niet alleen real-time ervaringen bieden, maar ik hoop ook dat het de gevoelens van privacy behoudt
en eigenaarschap die cruciaal zijn voor de verkenningen die ik bij vrouwen probeer te inspireren. Uiteindelijk is het alleen jij, jouw lichaam en jij.

Het gebruik van A.I. vergroot ook de toegankelijkheid en inclusiviteit van het project. Het vereist niet dat de gebruiker over schrijfvaardigheid of literaire creativiteit beschikt: het enige wat je nodig hebt is een lichaam en nieuwsgierigheid. Enigma stelt vrouwen in staat zich in geschreven vorm uit te drukken door middel van aanraking en beweging, waardoor de creatie van erotica wordt gedemocratiseerd en een mogelijkheid tot schriftelijke zelfexpressie wordt geboden aan een bredere bevolking.

Enigma — © Yumeng Wang

Enigmaware — © Jan Naraine

Enigma App — © Jan Naraine

Design Prototypes — © Jan Naraine