Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Food Untold

Intieme en sprankelende herinneringen achter ons eten: hoe dringt ons culinaire verleden door in hoe we zijn?

To Be Cooked

Met een stand op het Stationsplein nodigt het collectief 'To Be Cooked' niet-EU-kunstenaars in Eindhoven uit om recepten uit hun woonplaats te bereiden, het gerecht te serveren en hun verhaal te vertellen achter het eten dat verbonden is aan de gastronomische cultuur van verschillende regio's.

Wat betekent voedsel voor ons

Hoe weerspiegelt ons culinaire verleden onze waarden en cultuur en hoe dringt het door in hoe we zijn? Wanneer werkt voedsel als een kanaal voor blijvende veranderingen en cultureel bewustzijn? Wat is de rol van voedsel in het produceren van identiteiten en noties van anders-zijn binnen een gedeelde ruimte?

Wat we meebrengen voor DDW24

Door verhalen te vertellen die de regionale culinaire cultuur belichamen, wil het project kunstenaars van buiten de EU in Eindhoven uitnodigen om persoonlijke recepten uit hun woonplaats te bereiden en het gerecht aan het publiek te serveren. Tijdens DDW 2024 staan we op het Stationsplein in de vorm van een streetfoodkraam. Naast het geserveerde eten presenteren uitgenodigde kunstenaars hun verhalen in verschillende vormen. We moedigen individuele kunstenaars aan om hun intieme en sprankelende herinneringen aan eten te delen die verborgen liggen onder het stereotype culinaire verhaal. Door in te zoomen op individuele verhalen en uit te zoomen op de alomtegenwoordige regionale identiteit, kunnen we zien hoe culturele betekenis is ingebed in design door de lens van voedsel en begrijpen we hoe wat we op ons bord leggen functioneert als een narratief instrument.

Wat we hopen te laten schitteren

De eetkraam zelf is een gezellige plek om verdere communicatie met ons publiek aan te moedigen: verhalen voor verhalen. Door de immigranten de kans te geven hun culinaire verhalen te vertellen, kan eten de culturele grenzen overstijgen en een stukje 'zelfrepresentatie' van de niet-EU-gemeenschap onthullen.

Over To Be Cooked

To Be Cooked, opgericht in 2023, is een culinair collectief uit Eindhoven dat bestaat uit interdisciplinaire ontwerpers die enthousiast zijn over voedsel. Door te onthullen wat voedsel belichaamt: van individu tot etnisch; van cultuur tot land; van fenomeen tot transformatie, willen we verder onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen met voedsel als ons verhaal: de meest primitieve en fundamentele verbinding tussen de menselijke samenleving en de natuur.
Partners