Met een stand op het Stationsplein nodigt het collectief 'To Be Cooked' niet-EU-kunstenaars in Eindhoven uit om recepten uit hun woonplaats te bereiden, het gerecht te serveren en hun verhaal te vertellen achter het eten dat verbonden is aan de gastronomische cultuur van verschillende regio's.
Wat betekent voedsel voor ons
Hoe weerspiegelt ons culinaire verleden onze waarden en cultuur en hoe dringt het door in hoe we zijn? Wanneer werkt voedsel als een kanaal voor blijvende veranderingen en cultureel bewustzijn? Wat is de rol van voedsel in het produceren van identiteiten en noties van anders-zijn binnen een gedeelde ruimte?
Wat we meebrengen voor DDW24
Door verhalen te vertellen die de regionale culinaire cultuur belichamen, wil het project kunstenaars van buiten de EU in Eindhoven uitnodigen om persoonlijke recepten uit hun woonplaats te bereiden en het gerecht aan het publiek te serveren. Tijdens DDW 2024 staan we op het Stationsplein in de vorm van een streetfoodkraam. Naast het geserveerde eten presenteren uitgenodigde kunstenaars hun verhalen in verschillende vormen. We moedigen individuele kunstenaars aan om hun intieme en sprankelende herinneringen aan eten te delen die verborgen liggen onder het stereotype culinaire verhaal. Door in te zoomen op individuele verhalen en uit te zoomen op de alomtegenwoordige regionale identiteit, kunnen we zien hoe culturele betekenis is ingebed in design door de lens van voedsel en begrijpen we hoe wat we op ons bord leggen functioneert als een narratief instrument.
Wat we hopen te laten schitteren
De eetkraam zelf is een gezellige plek om verdere communicatie met ons publiek aan te moedigen: verhalen voor verhalen. Door de immigranten de kans te geven hun culinaire verhalen te vertellen, kan eten de culturele grenzen overstijgen en een stukje 'zelfrepresentatie' van de niet-EU-gemeenschap onthullen.