Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Waar zit jouw neus?

Inclusief ontwerp voor kinderen

Waar zit jouw neus? (2024) — © Foto door Guusje Meeuwissen

Alle kinderen moeten op een gelijkwaardige manier verhalen kunnen ervaren. Lotte Meeuwissen onderzoekt de rol van de andere zintuigen in de visueel dominante wereld waarin we leven. ‘Waar zit jouw neus?’ helpt kinderen met het verbinden van taal aan ervaringen die zij hebben met het reukzintuig.

Inclusieve leestafel

In de Nederlandse taal zijn er veel woorden die ons helpen uiten wat we zien. Tegelijkertijd bestaan er maar weinig woorden die omschrijven wat we ruiken. Zo staat er maar één officieel ruikwoord in het Nederlands woordenboek, namelijk: ‘muf’. Dit project leert kinderen meer te communiceren over ervaringen die zij hebben met de neus.

Door geuren een rol te geven in het vertellen van een verhaal wordt leesplezier gestimuleerd en gelijkwaardigheid tussen kinderen met en zonder visuele beperking bevorderd. Het is belangrijk dat de geuren er niet zijn om slechts te entertainen, maar dat deze nieuwe informatie toevoegen aan een verhaal. Hierdoor leren kinderen om kritischer te lezen en realiseren ze dat de geuren er voor een reden zijn. Je geeft kinderen eigenaarschap en laat blijken dat hun verbeeldingskracht en interpretatie er toe doet.

De inclusieve leestafel brengt kinderen een multi-sensoriële beleving van een verhaal. Kinderen kunnen de hele week langskomen om aan de leestafel te ruiken, (braille) lezen, en inclusief te knutselen. De leestafel en activiteiten zijn geheel ontworpen voor kinderen met een visuele beperking. Zo kunnen álle kinderen gelijkwaardig meedoen.

Over Lotte Meeuwissen

Kinderen gebruiken al hun zintuigen om vat te krijgen op de wereld om hen heen en de woorden te leren die daaraan gekoppeld zijn. Lotte Meeuwissen onderzoekt de rol van de andere zintuigen in de visueel dominante wereld waarin we leven. Ze ontwerpt producten voor kinderen die ruimte maken voor de nieuwsgierigheid die zij van nature hebben om te leren. Haar werk geeft kinderen het vertrouwen dat ze zelfstandig kunnen denken en doen.
Partners
Centre area, Eindhoven Library, Emmasingel 22 , Map No. E3
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig