Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Mulus Guide

Herdefinieer de Michelin Gids op basis van Traditionele Chinese Geneeskunde

Dish of Fertility — © Fofo

Het project herontwerpt de culinaire Bijbel, de Michelin Gids, door de Michelin-stercriteria te herdefiniëren op basis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het rebrandeert "Eten als Medicijn" en verkent de integratie van "voedselremedies" uit de TCG in de wereld van fijn dineren.

Voedselontwerpconcepten en -ontwikkeling

Het project heeft collectieve inzichten verzameld uit diverse disciplines. Onder leiding van Leyu Li vond er een samenwerking plaats met voedselkeramist Fo en met de steun van professionele chef-kok Tony Fleming, getalenteerde kok Letian, en TCM-arts Dr. Zhuang. Geïnspireerd door drie sleutelingrediënten die als luxe worden beschouwd in de Franse culinaire cultuur (kaviaar, truffel en foie gras), selecteerden we drie gerechten uit de Franse keuken en herontwierpen deze tot drie nieuwe gangen, gebaseerd op drie Chinese voedsel/medicijn ingrediënten: Cordyceps, hertengewei en ezelshuidgelatine, die een gelijkwaardige status en luxe waarde hebben in het Chinese voedsel/medicijnsysteem. In lijn met de principes van de Chinese medicinale keuken zijn de gerechten ontworpen om Qi te versterken, vruchtbaarheid te bevorderen en het bloed te voeden.

Keramische ontwerpen

Voedselkeramist Fo heeft bijpassend uniek servies ontworpen en vervaardigd voor de gerechten, gebaseerd op de eerder genoemde drie ingrediënten. Het ontwerp en de vorm van het servies zijn geïnspireerd op de functies en visuele kenmerken van Cordyceps, hertengewei en ezelshuidgelatine. Dit servies creëert een harmonieuze en meeslepende eetervaring waarin de culinaire en esthetische aspecten van de gerechten naadloos samenkomen.

Waarom TCG en waarvoor?

De Mulus Guide streeft ernaar de overheersende invloed van de Franse keuken in de wereld van verfijnd dineren uit te dagen door innovatieve standaarden vast te stellen en alternatieve, symbolische ingrediënten te introduceren. Dit project fungeert als een kritische reflectie op het culturele kolonialisme dat verankerd is in de gastronomie, met als doel traditionele hiërarchieën te ontmantelen en de horizon van de culinaire cultuur te verbreden. Door af te wijken van de conventionele normen, wil de Mulus Guide een inclusievere en meer diverse representatie van culinaire excellentie bevorderen, waarbij invloeden uit verschillende mondiale tradities, met name de Chinese traditie, worden omarmd. De missie van het project reikt verder dan louter culinaire innovatie, aangezien het streeft naar een bredere dialoog over culturele diversiteit en het herdefiniëren van het verhaal rond fijn dineren. Met deze benadering streeft de Mulus Guide ernaar een gastronomisch landschap te creëren dat niet alleen visueel en culinair boeiend is, maar ook sociaal en cultureel transformerend.

Over F.A.M. Studio × Fofo

F.A.M. studio is

Fo is een multidisciplinaire kunstenaar gevestigd in Londen en Peking. Fo creëert meeslepende omgevingen die de traditionele grenzen van kunst en voedsel uitdagen en nodigt toeschouwers uit om met hun werk in aanraking te komen door middel van zicht, aanraking en smaak.

Dish of Qi — © Fofo

Dish of Blood — © Fofo

Mulus Guide — © Leyu Li

Mulus Guide — © Leyu Li

Partners