Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Demosphere

De Creatieve Transformatie van de Overheid

Demosphere Exposition 2024 ā€” Ā© Provincie Zuid-Holland

Demosphere laat het potentieel zien van verbeelding, co-creatie en ervaringen in beleidsvorming. De expositie, bedacht door jonge ambtenaren, geeft bezoekers door lenzen een glimps in een nabije toekomst met een overheid die reageert op en aansluit bij de behoeften van de samenleving.

Creatieve Overheid

Het Demosphere-project ziet een toekomst voor zich waarin creativiteit centraal staat bij de transformatie van de overheid. Jonge ambtenaren werken samen aan een nieuwe manier om beleid te ontwerpen en uit te voeren, waarbij de rol van design thinking in het bevorderen van een dynamische en responsieve overheid wordt benadrukt. Deze creatieve aanpak positioneert elke ambtenaar als een potentiƫle ontwerper en elke ontwerper als een architect van beleid, waardoor traditionele bestuursstructuren opnieuw worden gedefinieerd.

Thematische Lenzen

De kern van de Demosphere tentoonstelling wordt gevormd door thematische lenzen, gevisualiseerd als lichtgevende portalen naar de nabije toekomst. Elke lens belicht een specifiek gebied van overheidstransformatie, van de circulaire economie tot de org en onderwijs, en laat zien hoe platformtechnologie snelle besluitvorming en responsieve beleidsontwikkeling mogelijk kan maken. Deze lenzen nodigen bezoekers uit om toekomstige scenario's voor openbaar bestuur te verkennen en te co-creƫren.

Participatieportaal

De Demosphere tentoonstelling biedt een interactief digitaal participatieportaal, waarmee bezoekers van de Dutch Design Week direct aan de slag kunnen met de gepresenteerde thema's. Via dit portaal kunnen deelnemers ideeƫn aandragen, stemmen op beleidsprototypes en samenwerken aan het vormgeven van een overheid die de collectieve creativiteit van haar burgers weerspiegelt. Dit co-creatieproces heeft als doel het publiek, ontwerpers en beleidsmakers te verbinden in een gedeelde visie op de toekomst.

Over Scape Agency

Demosphere is een initiatief van FUTUR Jonge Ambtenarennetwerk en Scape Agency. In 2024 is het project ondersteund door: Provincie Zuid-Holland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A&O Fonds Gemeenten, Jonge Ambtenarendag en the iBestuur Congres.
Partners