Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Common Goods - What will we share in the future?

Verkenning van innovatieve eigendoms modellen via handgemaakte jassen met de Ticino Blueprint, een Zwitsers cultureel erfgoed en ambacht.

Common Goods - Sharing is Caring — © © Nici Jost

Common Goods herinterpreteert het Zwitserse culturele erfgoed Ticino Blueprint. Een serie blok bedrukte en indigo geverfde jassen zijn niet te koop, maar wel te huur. Common Goods ziet een toekomst voor zich, die verder gaat dan traditioneel eigendom naar samen delen.

Delen in plaats van bezitten

Common Goods is een deelproject dat conventionele praktijken van kledingconsumptie uitdaagt en pleit voor innovatieve eigendoms modellen door jassen te huur aan te bieden in plaats van te koop. Deze jassen zijn gemaakt van blok geprint en indigo geverfd erfgoedlinnen en belichamen een terugkeer naar langzaam, ambachtelijk handwerk. Door het model te delen, verschuift de focus naar gemeenschappelijk gebruik, zorg en circulariteit, waardoor meer duurzame gewoonten worden aangemoedigd. Vernoemd naar het kernprincipe, ziet Common Goods een toekomst die het traditionele eigendom overstijgt; deze jassen zijn nooit eigendom maar zwerven in plaats daarvan van de ene drager naar de volgende, voor altijd toebehorend aan het algemeen belang.

Zwitsers cultureel erfgoed

Aan de basis van Common Goods ligt de revival van Ticino Blueprint, een eeuwenoude textieldruktechniek uit het Italiaanssprekende deel van Zwitserland. Dit ingewikkelde en ongehaaste ambacht, waarbij met houtblokken word bedrukt en met indigo wordt geverfd, kan wel 10 maanden in beslag nemen. De korte documentaire 'il miracolo blu', die in opdracht van het project is gemaakt, belicht Matteo Gehringer als een van de laatste beoefenaars van dit ambacht in Zwitserland. Geïnspireerd door zijn eeuwenoude ontwerpen werden nieuwe textielpatronen ontwikkeld en een gelimiteerde serie van acht jassen gemaakt, met als doel dit traditionele ambacht in een eigentijds jasje te steken. De jassen zijn levende belichamingen van Zwitsers erfgoed en willen laten zien hoe cultureel erfgoed relevant blijft in veranderende tijden.

Wat zullen we in de toekomst delen?

Tijdens Dutch Design Week ligt onze focus op het concept van delen. We zijn verheugd om de acht blueprint jassen te presenteren samen met de vertoning van de documentaire 'il miracolo blu' en een doorlopende drop-in workshop. Bezoekers worden uitgenodigd om zich te verzamelen rond een tafel die wordt omringd door de tentoongestelde jassen en worden aangemoedigd om na te denken over de vraag “Wat zullen we in de toekomst delen?” en hun overpeinzingen te borduren op stofrestanten van het fabricageproces van de jassen. Deze verzamelde gedachten over textiel zullen als basis dienen voor een extra jas die het collectieve engagement en rentmeesterschap belichaamt in de richting van een nieuwe toekomst van eigendom en cultureel erfgoed.

Play video

Over Punt-C in Sectie-C

Punt-C is een uniek concept, een strategische partner voor onze klanten, met netwerkgelegenheden en het verbinden van alle aspecten van een project, van inhoud tot catering. Tijdens DDW werken we samen met partners om een bruisend ecosysteem te creëren, van exposities tot het gezellige Design & Drink Terras. Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid staan centraal bij Punt-C.

Common Goods - What will we share in the future? — © © Nici Jost

Common Goods - Ticino Blueprint Indigo Dyeing — © © Aline d'Auria

Common Goods - Ticino Blueprint — © © Aline d'Auria

Partners