Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Transition Atelier The Last Makers | Transitieatelier De Laatste Makers

Een practicum generale.

Practorale rede ‘De Laatste Makers’ — © Catelijne van Middelkoop

Op verschillende manieren blikken we een week lang terug op de bijdrage van het Practoraat Betekenisvolle Creativiteit aan de positionering van SintLucas als stuwende (maak)kracht in de ‘waaier van Dijkgraaf’ en de rol van ontwerpend onderzoek binnen creatief vakonderwijs (het mbo) in het bijzonder.

Fandom Betekenisvolle Creativiteit

“Creativiteit is een noodzaak. Als we samen de handen ineenslaan zou de som der delen, de creatieve industrie, als geen ander domein in staat moeten zijn om de complexe vraagstukken van deze tijd te adresseren, alternatieve scenario’s voor de toekomst te creĂ«ren en maatschappelijke betekenis te genereren. Het mbo, de plek waar het ideĂ«le zich concretiseert, vormt de spil binnen dit ‘creatieve consortium’”, schreef ik op 10 juni 2020 net na het einde van de eerste ‘intelligente’ lockdown in mijn sollicitatiebrief aan SintLucas.
4 Jaar later blikken we op multi-mediale wijze terug op de bijdrage van het Practoraat Betekenisvolle Creativiteit aan de positionering van SintLucas als stuwende (maak)kracht in de ‘waaier van Dijkgraaf’ en de rol van ontwerpend onderzoek binnen (ons) creatief vakonderwijs in het bijzonder.

75 Jaar toegepaste creativiteit

In 1948 werd de Stichting Roomskatholieke Schildersschool St. Lucas opgericht in Boxtel, geïnitieerd door de Nederlandse Katholieke Bond van Schilderspatroons. Deze school startte met het geven van vakopleidingen zoals ‘reclameschilderen’, voortbouwend op eerdere wintercursussen in het schildersvak verzorgd door lokale vakschilders. In 1954 kwam daar de Grafische School in Eindhoven bij, die zich concentreerde op technische vaardigheden in de grafische industrie zoals drukken en boekbinden. Sindsdien is er veel veranderd, maar niet alles
 Hoe houdt SintLucas het onderwijs toekomstbestendig?

Practicum generale

° Workshop ‘maken als didactisch principe’
° Presentatie ‘Harmonizing Worldviews’ @Impact of Applied Design Research (i.s.m. NADR)
° Kritische Reflectie Studio ‘Nieuw Zwanenburg’
° Tentoonstelling van ‘’s Werelds Meest Betekenisvolle Hoed’
° Post Cast: Betekenisvol Practoraat
° Mini-Symposium ‘Visuele Geletterdheid’ (i.s.m. Pictorial Research Lab TU Delft/IDE en de Willem de Kooning Academy Rotterdam)
° Leesclub ‘Onze/Hullie Taal’
° Disciplinaire Draaitafels
° Prarcade met Gelijke Kansspelen
° Presentatie ‘Fandom Meaningful Creativity. Reflexive Thoughts of a Reflective Practor.’

Play video

Over SintLucas. Vakschool voor creatief talent.

SintLucas begeleidt creatieve talenten naar een succesvolle toekomst in de creatieve industrie.
Partners