Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Design Reparations

Versterken van relaties van begrip, zorg en wederzijdse steun tussen de ontwerpcommunity en traditionele inheemse gemeenschappen.

Poster Design Reparations — © Design Cecilia Scolaro, Photos from Unsplash

Design Reparations organiseert op 22 en 25 oktober twee workshops bij BioArt Laboratories, in samenwerking met traditionele gemeenschappen, om ancestrale wijsheid te verkennen, je ontwerpbenadering te herzien en directe steun te bieden aan hun waardevolle initiatieven.

Vier en bewaar wijsheden en erfgoed uit Kenia

In deze sessie van Design Reparations ligt de focus op het behoud van inheemse kennis door nauw samen te werken met Kenge Content Hive, een gemeenschapsgedreven organisatie uit de regio rond het Victoriameer in Kenia. De wijsheid van de ouderlingen in de gemeenschap, die van generatie op generatie is doorgegeven, loopt het risico verloren te gaan nu traditionele levenswijzen vervagen. Deze kennis, diep geworteld in een sterke verbinding met de natuur, bevat waardevolle lessen, niet alleen voor de lokale jeugd, maar ook voor mensen wereldwijd die worstelen met milieudegradatie.

Je zult samenwerken met Kenge Content Hive om projecten te creëren die dit essentiële erfgoed vieren en behouden. Mogelijke resultaten zijn onder andere het ontwerpen van online archieven, het maken van boeken en documentaires, educatief materiaal voor lokale scholen, en initiatieven om culturele centra en dorpsbaraza’s nieuw leven in te blazen. Door aan deze projecten te werken, draag je bij aan de voortdurende inspanningen om deze kennis levend te houden, zodat het toekomstige generaties, zowel binnen de gemeenschap als daarbuiten, kan blijven inspireren en begeleiden.

Toebehoren en collectieve ondersteuning in Caribische gemeenschappen

Ocan is een organisatie die mensen van Nederlandse Caribische afkomst in Nederland ondersteunt bij kwesties zoals uitsluiting, racisme en armoede. Met focus op intersectionele inclusie, klimaatrechtvaardigheid, inclusieve energietransitie en arbeidsrechten is Ocan een drijvende kracht voor positieve verandering binnen de Caribische diaspora.
Tijdens de Design Reparations-workshop werken we samen met Ocan aan hun project om een nationaal plan voor capaciteits- en gemeenschapsopbouw te ontwikkelen. Dit initiatief heeft als doel om mensen van verschillende Caribische eilanden, die vaak geïsoleerd en losgekoppeld van elkaar leven ondanks gedeelde ervaringen, te verenigen. Het project bevordert saamhorigheid en wederzijdse steun.

De Caribische cultuur, rijk aan levendige tradities, veerkracht en een diepe verbinding met het land, staat centraal in ons werk. Ontwerpers krijgen een unieke kans om in contact te komen met de ancestrale wijsheid van Caribische levenswijzen. Door deze samenwerking krijg je de mogelijkheid om je benadering van ontwerp, denken en leven te reflecteren en mogelijk te transformeren, en een meer verbonden, ecocentrische perspectief te omarmen.

Over Design Reparations

Design Reparations bevordert begrip en wederkerigheid tussen de ontwerpcommunity en inheemse gemeenschappen wereldwijd. Via samenwerking gidsen inheemse kennisdragers ontwerpers in hun manier van leven en ontwerpen. Ontwerpers leren van deze wijsheid en transformeren hun praktijken om meer holistische, ecocentrische benaderingen te omarmen. In wederkerigheid zetten ontwerpers hun vaardigheden in om het bestaan en de cultuur van inheemse gemeenschappen te ondersteunen.
What Design Reparations is about — © Design by Cecilia Scolaro
Partners