Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

INWARDS

Een design fiction project over een toekomst waarin burgers, na het verval van materialistische waarden, naar binnen keren voor betekenis en richting.

Inner Attainment — © N O R M A L S

INWARDS is ontworpen door N O R M A L S voor het EU Policy Lab's Futures Garden project, gebaseerd op onderzoek van het Foresight on Demand netwerk. Het doel is gesprekken te stimuleren tussen EU-burgers en beleidsmakers over mogelijke toekomsten en de rol van de EU daarin.

Als Je De Wereld Niet Kunt Veranderen, Verander Jezelf.

Kan het delen van de neurochemie van gevoelens wederzijds begrip verdiepen? Kunnen gemeenschappen gedijen als iedereen individueel floreert? Kan jezelf veranderen echt de wereld veranderen?

De ontwikkelde scenario’s reflecteren op het wijdverspreide pessimisme onder jonge generaties, die worstelen met meerdere crises en een groeiend wantrouwen in democratische instellingen. Dit gevoel van machteloosheid drijft hen naar introspectieve praktijken, waarbij nieuwe spirituele bewegingen, mindfulness en zelfoptimalisatie-apps snel aan populariteit winnen. Zijn deze praktijken slechts escapisme, of paden naar een betere toekomst?

Gebaseerd op deze signalen, stelt INWARDS een samenleving voor waarin individueel welzijn centraal staat. Wat begint als grassroot-bewegingen gericht op het afleren van materialisme, het ontwikkelen van vriendelijkere werkculturen of het opbouwen van empathie via neurale interfaces, groeit uit tot een markt die de aandacht van wetgevers trekt. Apparaten voor introspectie en het delen van stemmingen moeten worden gecontroleerd, en nieuwe vaardigheden geĂŻntegreerd in het professionele landschap.

Vijf Scènes Uit Een Introspectieve Toekomst

Een speculative design stuk in vijf delen, INWARDS toont een grote culturele verschuiving in de Europese Unie tijdens de jaren 2050: Europeanen keren zich naar binnen om zeggenschap te herwinnen, afkerig van de mythe van eindeloze economische groei, zelfversterkende recepten en technologische oplossingen. Nieuwe culturen van emotionele uitmuntendheid en materieel minimalisme ontstaan, ondersteund door tools voor introspectie en emotie-sharing. Het is een stille revolutie van binnenuit.

In de vorm van korte animaties verkent het toekomstig leven via introspectieve vertellingen, met nadruk op gevoel en ritueel. Of dit model wenselijk is, laat de kijker zelf bepalen.

The Wishless: Een hulplijngesprek verkent het loslaten van materialistische idealen.

Inner Attainment: Een dagelijks ritueel van gaming-introspectie vervangt therapie.

Neural Bonfire: Emotie-netwerkapparaten helpen een groep zelfzucht te overwinnen.

Emotional Excellence: Een certificaat van emotionele uitmuntendheid verandert de werkcultuur.

The Collective Path: Een werkplek bevordert gemeenschap door individuele reizen te orkestreren.

Burgers en Beleidsmakers Betrekken via Speculatief Ontwerp

Het Futures Garden-project gebruikt speculatief ontwerp om tastbare, tot nadenken stemmende scenario's te creëren die gesprekken op gang brengen tijdens workshops met EU-burgers en beleidsmakers. Deze scenario's dagen deelnemers uit met mogelijke toekomsten en zetten aan tot nadenken over de sociale, politieke en milieukosten daarvan. De feedback die wordt verzameld op een politiek kompas meet de wenselijkheid en het realisme van elk scenario, en helpt bij het vormgeven van toekomstgericht, inclusief en invloedrijk EU-beleid.

N O R M A L S is een Berlijns designstudio die organisaties ondersteunt bij het nadenken over toekomsten via ontwerp en fictie. Ze specialiseren zich in speculatief ontwerp en werken met publieke klanten, onderzoeksinstellingen en bedrijven, en bieden verkenningen van mogelijke toekomsten.

Hun klanten omvatten het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF), de Europese Commissie, het Institute for Advanced Sustainability Studies, Evonik en Deutsche Bahn. Hun werk is internationaal getoond, onder andere op NY Fashion Week, het National Taiwan Museum of Fine Arts en MoMA.

Play video

Over N O R M A L S & European Commission Policy Lab

N O R M A L S is een in Berlijn gevestigd designstudio die organisaties ondersteunt bij het nadenken over toekomsten via ontwerp en fictie. Ze specialiseren zich in speculatief ontwerp en werken met publieke klanten, onderzoeksinstellingen en bedrijven, en bieden gedetailleerde en imaginaire verkenningen van mogelijke toekomsten en ondersteuning bij reflectie en voorbereiding op deze scenario’s.

The Wishless — © N O R M A L S

Neural Bonfire — © N O R M A L S

Emotional Excellence — © N O R M A L S

Collective Path — © N O R M A L S

Partners