Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Soils: De grond van ons bestaan

Groepstentoonstelling Soils verkent een hernieuwde verbinding met onze grond.

Build up of Soils (2024) — © Nick Bookelaar

Hoe kunnen we opnieuw aarden in onze omgeving? En hoe helpt ons dat opnieuw de verbinding met elkaar aan te gaan? Over deze vragen buigt de groepstentoonstelling Soils zich. Internationale kunstenaars, ontwerpers, boeren en activisten werken aan meer empathie voor onze gronden.

Mens en bodem

In Soils staat de menselijke relatie met de bodems centraal. Een verhouding die dikwijls ingewikkeld is, zoals natiestaten die wij kennen als Australië, Colombia, Indonesië, Mexico en Nederland laten zien. Voor de kunstenaars zijn deze namen irrelevant. Liever zoeken zij naar uiting op basis van verwantschap en geaarde kennis, zoals dat wordt gedaan door het Wurundjeri land, het door de Iku volkeren bewaakte Chundwa (het Hart van de Wereld), de Rangan Paser Adat-gebieden, Sinanché in het Maya Yucatán en Eindhoven in Noord-Brabant.

Over Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 3.600 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Joseph Beuys, Marc Chagall, René Daniëls, Marlene Dumas, Sheela Gowda, Patricia Kaersenhout, Gülsün Karamustafa, Iris Kensmil, Oskar Kokoschka, John Körmeling, El Lissitzky, Paul McCarthy, Pablo Picasso, Martha Rosler en Lidwien van de Ven, waarvan een selectie wordt getoond.

Soils (2024) — © Nick Bookelaar

Soils (2024) — © Peter Cox