Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

PHASER - and other data-art-fashion projects

Heb je je ooit afgevraagd wat er met je gegevens is gebeurd? Wij vertellen er verhalen mee.

Flora Miranda presenteert schaalbare ontwerptools die data omzetten in producten die verhalen vertellen en emoties oproepen. Ze verbindt de digitale en fysieke werelden door te schakelen tussen digitale en fysieke ambachten, waarbij elk de ander beïnvloedt tijdens het ontwerpproces.

Tactiele datavisualisatie

Bij Flora Miranda combineren we digitale innovatie met materiële kunst. We verkennen hoe storytelling, materiaal experimentatie en technologie de grenzen van traditioneel ontwerp kunnen verleggen. We combineren geavanceerde technologieën zoals 3D-scanning, -printen, machine learning en generatief ontwerp met traditionele technieken zoals weven, breien, tufting en borduren om tastbare datavisualisaties te creëren. Miranda plaatst menselijke ervaringen en voorkeuren centraal in haar ontwerpen, wat elk design uniek maakt en doet opvallen tussen de massa-geproduceerde producten die we vandaag de dag zien.

Met een achtergrond in de mode specialiseert Flora Miranda zich in generatief ontwerp dat data transformeert tot unieke textielontwerpen, kledingstukken en meer. Samenwerkend met klanten zoals KBC, Ballet Of Difference en FFG, zijn de data-visualisatie-uitkomsten veelzijdig, variërend van dans- en kunsttoepassingen tot dagelijkse kleding. Dit toont de brede mogelijkheden van data-gedreven ontwerp.

Phaser: Muziek visualisatie in mode

Phaser transformeert muziekfrequenties in phygitale kledingstukken, waarbij mode, datavisualisatie, geluid en performance worden gecombineerd.

Met Alva Noto's compositie "Xerrox Vol.2" vertaalt Miranda geluidsfrequenties in 66 visuele ontwerpen voor zowel digitale als fysieke kledingstukken.

De interactieve Phaser-webtool stelt gebruikers in staat om de digitaal georiënteerde kledingstukken te verkennen voordat ze fysiek worden besteld. Via een eenvoudige webinterface kunnen gebruikers het visuele ontwerp op elk moment pauzeren om hun digitale of fysieke kledingstuk te bestellen. De visuals worden ook vertaald naar bedrukte sjaals, die de basis vormen voor de kostuums van Ballet Of Difference, waarbij elke danser een sjaal draagt die is gebaseerd op één minuut frequentie.

Phaser breidt zich uit naar phygitale haute couture, waarbij Miranda ingewikkelde geplooide textieltechnieken toepast om digitale ontwerpen om te zetten in couture kledingstukken.

Phaser is pionierswerk op het gebied van data-gedreven ontwerp in de mode, en introduceert een tijdperk waarin kledingstukken zich aanpassen aan individuele voorkeuren, met aandacht voor duurzaamheid en inclusiviteit. Miranda ziet ee

Over Flora Miranda

Flora Miranda is een Oostenrijkse visuele artiest en modeontwerper, gevestigd in België en Oostenrijk. Ze ontwikkelt haar eigen software en experimenteert met technologieën zoals 3D-scanning, 3D-printen, lasersnijden, machine learning en generatief ontwerp om de rol van de modeontwerper te heroverwegen. Haar artistieke kledingstukken worden gepresenteerd als performatieve ervaringen waarin muziek, ruimte en beweging een integraal onderdeel vormen.