Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Voorbij Bottom Up!

Overheden sluiten aan bij de energie en activiteiten van bewoners. Hoe draagt design bij aan het creëren van gelijkwaardige samenwerking?

Afval expofette — © Foto's De Nacht Club

Een middagprogramma verzorgd door Gemeente Amsterdam en De Nacht Club, i.s.m. PONT, de Publieke Ontwerppraktijk en professor Kees Dorst.

Ruimte maken voor samenwerking

Participatie betekende lang: burgers vertonen ambtelijk gedrag. In Nederland is sinds enkele jaren een omdraaiing zichtbaar. Overheden sluiten aan bij de energie en activiteiten van bewoners. Een ontwerpende aanpak biedt een bevrijdend kader voor ambtenaren, bestuurders en bewoners die een stap willen zetten naar samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, voorbij dwingende regie (top down) en vaak vrijblijvend burgerinitiatief (bottom up).

Gemeente Amsterdam en De Nacht Club werken met een ontwerpende aanpak om te zorgen voor ruimte waarbinnen dit soort samenwerking kan ontstaan: niet top down, niet bottom up, maar samen ergens voor gaan. Tijdens deze middag leren en ervaren we samen wat de rol van sociaal ontwerp kan zijn bij het creëren van gelijkwaardige samenwerking. Ervaringen uit Amsterdam en andere casussen worden gedeeld in een pop-up expositie. Kees Dorst, professor transdisciplinaire innovatie biedt reflectie.

Middagprogramma 25 oktober bij The New Block

12.30 - 13.30 Lunch (graag aanmelden bij deelname)
13.30 - 17.00 Interactief programma
17.00 - 18.00 Borrel

Ons doel is te leren, inspireren en bij te dragen aan een groeiende beweging van vele, meer en minder gestructureerde samenwerkingsverbanden van overheid en samenleving.

Deze sessie is relevant voor: beleidsmakers, bestuurders, bewonersinitiatieven, partners en geïnteresseerden van overheden en uit het designveld en onderzoeksjournalisten.

De sessie is in het Nederlands. Er is ruimte voor 15 deelnemers buiten genodigden. Aanmelden kan via de registratielink.

Over Gemeente Amsterdam en De Nacht Club i.s.m. PONT

Gemeente Amsterdam werkt vanuit Samen Nieuw-West als overheid, (maatschappelijke) organisaties en bewoners samen aan de toekomst van Nieuw-West.

De Nacht Club werkt op niet dagelijkse manieren aan de moeilijkste maatschappelijke vragen. Het is hun missie om werkende vernieuwing te brengen in het publieke domein.

PONT ontwikkelt de kennis, organisatiecultuur en infrastructuur om een ontwerpende aanpak beter aan te laten sluiten bij de overheid.
Partners
Strijp-S area, The New Block, Kastanjelaan 300
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig