Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Flow - Immersive Healing Art

Interactief helend kunstwerk dat natuurlijke beweging en stroom nabootst en reageert op gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen van het publiek.

On-screen projection — © Zheyuan Zhang

Flow is een digitaal kunstwerk dat de natuurlijke stroming van water interactief nabootst en reageert op bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Het nodigt het publiek uit om te ontspannen, tot rust te komen, hun stemming te overdenken en bewuster te worden van hun fysieke en emotionele aanwezigheid.

Een interactief kunstwerk geïnspireerd door de natuur en de verbinding tussen lichaam en geest

Flow is een interactief, voortdurend veranderend kunstwerk dat put uit de ritmes van de natuur en de verbinding tussen geest en lichaam. Geïnspireerd door de natuurlijke beweging van water, weerspiegelt het de ritmes van water en de vloeiende dynamiek die bekendstaan om hun kalmerende, verzachtende effect op de menselijke geest. Door in te spelen op deze natuurlijke ritmes, wil het werk een unieke ervaring creëren die stress kan verminderen en ontspanning en welzijn kan bevorderen.

Tegelijkertijd cultiveert Flow, door te reageren op de lichaamsbewegingen en gezichtsuitdrukkingen van het publiek met boeiende stromingsbewegingen en veranderende kleurenpaletten, een verhoogd bewustzijn van de verbinding tussen lichaam en geest. Mind-body oefeningen, of bewuste bewegingen, hebben aangetoond emotionele regulatie te verbeteren, de focus te versterken en angst te verminderen. Flow creëert een meeslepende ervaring die deelnemers uitnodigt om met elke vorm van lichaamsbeweging te experimenteren en volledig aanwezig te zijn in de huidige omgeving. Zo bevordert het een staat van mindfulness waarin lichaam en geest in interactie zijn met de vloeiende dynamiek en ritmes van het kunstwerk.

Het Meeslepende Helende Kunstproject

"Kunst schenkt niet alleen plezier, maar kan ook helen."

Het Meeslepende Helende Kunstproject is een evoluerend project met slimme, interactieve kunstwerken die helende omgevingen en ervaringen voor het publiek creëren. Het transformeert onze dagelijkse ruimtes door er een sfeer aan toe te voegen die zowel rustgevend, verkwikkend als boeiend is.

Met het Meeslepende Helende Kunstproject willen we natuurlijke ritmes en bewegingen, zoals getijdenstromen en zwermgedrag, in binnenruimtes brengen en deze vormgeven op basis van omgevingsdata. Het project gebruikt AI-contentgeneratie, game-engines en bewegingssensoren om anonieme omgevingsgegevens te detecteren, en reageert met live gegenereerde kunst met een helende werking. De visuele kunst wordt gecreëerd door op maat gemaakte AI-algoritmen die eindeloos veel kunstwerken kunnen genereren in specifieke emotionele stijlen, zoals kalmerend, verdrietig, blij of opbeurend. Door interactie met lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen kunnen bezoekers zich onderdompelen in een speelse ervaring en zich laten meevoeren door de natuurlijke, meeslepende bewegingen.

De Vooruitgang en Laatste Ontwikkelingen

Studio Inneract begon in 2019 met het Meeslepende Helende Kunstproject, met als doel 'Ontworpen Kunstwerken' te creëren voor het welzijn van de mens.

Het Meeslepende Helende Kunstproject, nu in zijn derde versie, is gelanceerd en getest in ziekenhuizen en werkruimtes in het Verenigd Koninkrijk en China. Begin 2020 werkten we samen met het Chelsea and Westminster Hospital in West-Londen om versie 1.0 van het project tijdens de pandemie te implementeren. In 2022 hebben we de installatie in het ziekenhuis geüpgraded naar een meer meeslepende opstelling en het project gepresenteerd op de Dutch Design Week 2022. De laatste ontwikkeling is getest in een slaapcabine in het Londense ziekenhuis voor personeel en patiënten. We hebben positieve feedback ontvangen en werken aan verdere verbeteringen om deze versie ook in andere omgevingen te testen.

Met het Meeslepende Helende Kunstproject willen we de helende en herstellende kracht van kunst en meeslepende ervaringen benutten om verschillende werkruimtes te transformeren tot slimmere en meer zorgzame omgevingen.

Over Zheyuan Zhang @ Studio Inneract

Studio Inneract is een in Londen gevestigd ontwerp- en kunststudio die zich richt op interactieve werken die het welzijn van de mens bevorderen. Inneract werkt nauw samen met ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, NGO's, co-working spaces en het openbaar vervoer om op maat gemaakte oplossingen te bieden voor slimme, zorgzame omgevingen.

studio-inneract.cc | Instagram/studio_inneract

Embedded into Sleeppod — © Zheyuan Zhang

A screenshot of Flow — © Zheyuan Zhang