Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

VLNA

VLNA is de Tsjechische naam voor wol, een traditioneel materiaal dat niet wordt gebruikt zoals het zou moeten. Is het mogelijk om dit te veranderen?

VLNA_UMPRUM — © Tomas Zumr, Eda Babak, Apolena Typltova

Studenten van de UMPRUM in Prag onderzoeken het bereik van interdisciplinair design door het gebruik van Europese wol, die als veelzijdig materiaal voorhanden is en in een breed spectrum van menselijke activiteiten kan fungeren, waardoor het de potentie heeft het materiaal van de toekomst te worden.

Netwerk

Ons menselijk brein wil graag de wereld in contrasten interpreteren: de wereld van mensen vs. die van de natuur, economie vs. ethiek. Studenten textiel en K.O.V- studio’s (K.O.V. = concept-object-betekenis) in de AAD in Praag laten echter zien dat alles in de wereld met elkaar verbonden is en als een levend organisme functioneert.
 

Thema’s als richting

Wat zijn de alternatieven voor het gebruik van lokaal materiaal zodat we het niet langer in de grond hoeven te begraven als ongewenst bijproduct van de vleesverwerking? Wat gebeurt er met Tsjechische wol? Zijn we niet in tijden van voortschrijdende technologie tot een geschikter gebruik in staat? Is het zelfs nodig om alleen over de intenties van vooruitgang, maximalisering en een mondiale blik te denken? Is de focus op het heden de lokale omgeving niet constructiever?

Elke student van elke studio vormt een paar, gebaseerd op van te voren bepaalde thema’s als fashion or fetish of fetisj, ecologie en duurzaamheid, politiek en economie, mondiaal en lokaal; hulpmiddelen en geschiedenis en het lichaam denkt na na over alternatieven voor lokaal wollen materiaal. Hoewel deze thema’s specifiek lijken, overlappen ze elkaar. Al deze projecten vormen een wijd netwerk voor hoe je ermee kunt werken. De resultaten beogen geen directe oplossingen. Om vragen te beantwoorden over lokale wol baseren de studenten hun werk op artistieke interpretatie en onderzoek dat essentieel was voor hun werkproces.

Kwaliteiten van wol op verschillende gebieden

De projecten onderzochten de kwaliteiten van wol op verschillende gebieden: van gezondheid tot educatie, van het vermogen om verhalen te vertellen tot die van het accumuleren van water en irrigeren van planten. Sommige hier gepresenteerde projecten tonen de problematische momenten van de wereldwijde wolmarkt, andere openen nieuwe perspectieven in de vorm van speculatieve projecten, wol wordt gebruikt als materiaal voor discussies met de jongere generatie over de toekomstige wereld en weer andere zoeken nieuwe wegen voor het gebruik van wol in product design.

U bent welkom om meer over de projecten te lezen op https://are.vlna-umprum/channels.

Play video
Play video
Play video

Over Academy of Arts, Architecture and Design in Prague

De Academie voor Kunst, Architectuur en Design in Praag (UMPRUM) werd opgericht in 1885. De school kan bogen op een aantal succesvolle afgestudeerden die zich hebben ontwikkeld tot gerespecteerde professionals die ook buiten Tsjechië bekendheid genieten. De school bestaat uit verschillende afdelingen, zoals architectuur, design en grafiek, die zijn onderverdeeld in studio's op grond van hun specialisme. De studio's worden geleid door vooraanstaande figuren uit de Tsjechische kunstwereld.

VLNA_UMPRUM — © Radka Cejdikova,Miriam Pruzincova

VLNA_UMPRUM — © Tomas Zumr, Apolena Typltova, Alzbeta Chrudimska

VLNA_UMPRUM — © Eda Babak

VLNA_UMPRUM — © Tomas Zumr, Apolena Typltova

Partners