Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Crushing The Rocks

Petra Vicianova

‘Crushing The Rocks’ onderzoekt de mogelijkheid van het verven en bedrukken van textiel met plaatselijke rotsen en mineralen. Het project nodigt ons uit tot nadenken over de eigenschappen van textiel in het kader van een regeneratieve toekomst en moedigt ons aan om het onbekende te ontvouwen.

WAAROM?

Project ‘Crushing The Rocks’ presenteert de praktische experimenten uit een doctoraal ontwerponderzoek dat oproept tot een verandering in de maatschappelijke waarneming van textiel. Terwijl overproductie en overconsumptie over het algemeen erkend worden vanwege hun negatieve milieu- en sociale impact, focust de verschuiving naar een circulaire economie zich voornamelijk op recycling. Recycling pakt echter het kernprobleem van overconsumptie niet aan. De onderwaardering van textiel, vaak als gevolg van een gebrek aan inzicht in de productie, leidt tot verspilling - vaak om kleine onvolkomenheden of kleurveranderingen. Een herwaardering van textiel, waarbij de waarde voorbij het materiële in acht wordt genomen, is essentieel voor toekomstige ontwikkelingen.

ROTSEN EN MINERALEN

Het tentoongestelde project laat een doorlopend materiaal- en technologisch onderzoek zien naar het verven en bedrukken van textiel met natuurlijke minerale pigmenten afkomstig uit diverse rotsen en mineralen met een eiwitrijk of alternatief bindmiddel. Deze rotsen worden voornamelijk uit de lokale omgeving gewonnen en bepalen het kleurresultaat op basis van hun geologische oorsprong. De pigmenten uit de rotsen worden gemengd met een bindmiddel bestaande uit voornamelijk sojabonen en chitosan. Dit bindmiddel zorgt voor de overdracht en fixatie van de pigmenten op stoffen en resulteert in meer verzadigde tinten op niet alleen cellulose en dierlijke vezels maar ook polyester. Dit materiaalonderzoek onderzoekt niet alleen het verven van textiel met minerale pigmenten maar probeert ook ons begrip van de veranderlijke en onvoorspelbare eigenschappen van textiel te vergroten.

GEEN VERWACHTINGEN

Dit project gaat over het leren omgaan met het hebben van geen verwachtingen tijdens het werken met nieuwe materialen, over het ‘verpletteren’ van het lineaire systeem dat niet langer kan bestaan in een wereld die geconfronteerd wordt met sociale, ecologische en culturele crises, over het reflecteren op het heden en het ontwerpen voor de toekomst, en over het luisteren naar de Aarde. ‘Crushing the Rocks’ vertelt het verhaal van lokale, steeds veranderende bronnen in het kader van een globale context.

Over Petra Vicianova

Petra Vicianova is textielontwerper en doctoraal onderzoeker aan de Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK). Ze is afgestudeerd aan de Design School Kolding in Denemarken, waar ze een programma genaamd Design for Planet volgde, met textiel als hoofddiscipline. Petra onderzoekt de rol van de ontwerper bij het aanpakken van "wicked problems" — complexe, systemische uitdagingen. Ze combineert kunst, design en wetenschap in haar werk.

Petra Vicianova

Petra Vicianova

Petra Vicianova

Partners