Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

RePit

RePit is een woordspeling op 'herhalen,' waarmee we de nadruk leggen op onze recycling van dadelpitten tot waardevolle grondstoffen, met een focus op

Date Palm Trees — © Nawa

Nawa is een ontwerp-, onderzoeks- en fabricageproject dat de kloof tussen landbouw en de gebouwde omgeving overbrugt door afval om te zetten in waardevolle grondstoffen. Het project maakt gebruik van dadelzaadcomposietmateriaal voor 3D-printtoepassingen.

De toekomst zaaien

In 2022 produceerde de wereldwijde dadelpalmindustrie ongeveer 975.000 ton dadelzaden, die vaak als afval worden beschouwd. RePit wil deze bijproducten omzetten in duurzame materialen voor de 3D-printindustrie, als milieuvriendelijk alternatief voor traditionele kunststofgebaseerde filamenten.

Ons doel is om de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen te verminderen, afval te beperken en de milieu-impact te minimaliseren. Het gebruik van dadelzaadcomposieten in plaats van plastic kan de uitstoot van broeikasgassen verlagen, de circulaire economie bevorderen en afval van stortplaatsen afleiden.

We gebruiken dadelzaden van onze boerderijen in Oman, geoogst tijdens het Al Qaidh-seizoen, en verwerken ze tot biomaterialen voor op maat gemaakte tegels. Dit toont hun veelzijdigheid en potentieel in duurzaam productontwerp, waarbij traditionele landbouw wordt verbonden met moderne technologie voor een groenere toekomst.

Over Nawa

In de kern zijn we een collectief van ontwerpers, architecten, chemisch ingenieurs en biologen, toegewijd aan het revolutioneren van de manier waarop we omgaan met alledaagse objecten. We combineren onze diverse expertise om niet alleen prachtig ontworpen producten te creëren, maar ook om ervoor te zorgen dat ze milieubewust en duurzaam zijn. Ons team streeft ernaar om vorm en functie in elke innovatie te verenigen, met een positieve impact op zowel mensen als de planeet.