Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

'Board of Dinner' XAI for Empathy Project

Interactieve Menu generator om AI’s Potentieel als Verklaarbaar, Transparant en Controleerbaar Hulpmiddel voor Empathie te Bevorderen te Verkennen.

Can XAI gear us toward an empathetic future? — © Deep Food and Joseph Wan

Kunnen Verklaarbare AI (XAI) ons naar een empathische toekomst leiden? Betreed de "Board of Dinner", een interactieve ervaring waar je elk bestuurslid kiest, het transparante 'vergaderproces' ziet, inspiratie opdoet voor je volgende maaltijd en misschien de innerlijke dialoog van anderen ontdekt.

Experimenteren met Verklaarbare AI voor Empathie

Het 'XAI for Empathy'-project is een open uitnodiging om de verklaarbaarheid van AI opnieuw te verbeelden als een kracht voor empathie. Medeontwikkeld door het creatieve collectief Deep Food en Joseph Wan (MDDD, Hogeschool Utrecht), presenteert het project een interactieve installatie genaamd "Board of Dinner". Dit werk bevat een door ‘multiple agent AI’ aangedreven Menu/Receptgenerator, ontworpen om aanpasbaar te zijn in het weerspiegelen van verschillende waarden en transparant in het blootleggen van het denkproces.
In een wereld waar AI vaak wordt gezien als prestatiegericht maar ondoorzichtig, verkent de Board of Dinner alternatieven voor het ontvouwen van AI's niet-menselijke ‘denk’mechanisme in mensgerichte termen. Bij het betreden van de installatie word je uitgenodigd om elk lid van je ‘Board of Dinner’ te kiezen. Het ‘Board’ zal een suggestie doen voor je volgende maaltijd. Je kunt proberen zoveel mogelijk perspectieven in je board op te nemen, of juist het tegenovergestelde. Terwijl het Board je gepersonaliseerde menuvoorstellen genereert samen met hun vergaderverslag, ontdek je misschien een unieke kijk op je keuze van menselijke waarden door de lens van AI.

Van Ervaring naar Experiment

Koken of niet koken; de ervaring begint met voedsel en leidt tot kwesties daarbuiten—het gaat om het verkennen van het potentieel van AI om menselijke beperkingen in begrip en empathie te overbruggen.

Kunnen we AI sturen om vertrouwen te vergroten en vooroordelen te verminderen door transparantie, of moeten we oppassen voor het tegenovergestelde? Doe mee met ons creatieve experiment en speculeer samen over de voor- en nadelen van XAI!

Over Deep Food X Joseph Wan

Deep Food is "Food for Thought," een creatief collectief dat gebruikmaakt van multisensorische ontwerpervaringen om kunst en cultuur te bevorderen. Hun eetbare creaties variëren van meeslepende tentoonstellingen, ervaringen, performances tot creatieve workshops.

Joseph Wan is een creatieve practitioner met expertise in AI, generatief ontwerp en industriële systeemengineering. Hij heeft een MDDD in Data-Driven Design van de Hogeschool Utrecht en een BSc in Engineering en Design.
Partners