Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

DieKees

De biologisch afbreekbare kweekpot, gemaakt van Nederlandse afvalwol. DieKees, de wollen plantenpot die 'decays' [vergaat].

DieKees at home — © MinneWorks

DieKees is een biologisch afbreekbare kweekpot gemaakt van Nederlandse afvalwol. Het biedt een duurzaam, lokaal geproduceerd alternatief voor de plastic kweekpotten. Daarnaast biedt wol talloze voordelen voor planten, zoals het afstoten van insecten, vasthouden van water en het leveren van voeding.

Problemen met plastic- en wolafval

In Nederland gooien we jaarlijks meer dan 8,5 miljoen plastic kweekpotten weg. Dit draagt ontzettend bij aan de afvalstapel, terwijl de potten juist gebruikt worden om meer natuur toe te voegen. Daarnaast heeft Nederland jaarlijks meer dan 1,5 miljoen kilo afvalwol. Het is moeilijk om een ​​toepassing voor deze wol te vinden, omdat de vezel niet geschikt is voor toepassing in de mode en het reinigen van de wol een kostbaar proces is, en bovendien schadelijk voor het milieu. Schapenboeren moeten uiteindelijk betalen om de wol naar verbrandingsovens te vervoeren.

Via de posthumanistische design-methode van Ron Wakkary zocht Minne naar een toepassing voor de wol vinden die gebruikmaakt van de kwaliteiten van het materiaal. Door de eigenschapen van de wol te volgen en behoeften van niet-mensen in het proces op te nemen, ontstond DieKees: de wollen plantenpot. DieKees pakt afvalproblemen aan door biologisch afbreekbare plantenpotten te maken van afvalwol, waardoor de behoefte aan plastic potten verdwijnt. Deze innovatieve aanpak vermindert niet alleen plastic afval, maar vindt ook een waardevolle toepassing voor de wol die anders verbrand zou worden.

De voordelen van DieKees

DieKees pakt niet alleen de problemen met plastic- en wolafval aan. Door wol te gebruiken, biedt DieKees allerlei voordelen voor planten en de plantengroei:
• Het is biologisch afbreekbaar
• Het houdt water vast, wat betekent dat er minder water nodig is
• Het stoot insecten af, zoals slakken
• Het biedt isolatie voor de wortels tegen extreme weersomstandigheden
• Naarmate de wol vergaat, komen er waardevolle voedingsstoffen vrij in de grond, wat planten helpt groeien
Deze biologisch afbreekbare pot draagt ​​bij aan duurzame plantengroei: planten hebben minder water en meststoffen nodig en de wegwerpplastic kweekpotten zijn niet langer nodig.

DieKees is vanaf nu verkrijgbaar!

DieKees wil zijn toepassing vinden in de grote professionele Nederlandse plantenkwekersmarkt, omdat daar de echte impact te maken is. We doen momenteel onderzoek naar verschillende productiemethoden.

DieKees is al wel te koop voor u! We hebben DieKees officieel gelanceerd aan het begin van Dutch Design Week 2024 en hopen dat u binnenkort uw eerste wollen kweekpot in huis zult halen.

Over MinneWorks

MinneWorks is de ontwerpstudio van Minne Zeijdner. Minne draagt ​​bij aan grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering of sociale problemen, via concrete designoplossingen. Door haar maak- en researchvaardigheden te combineren, is ze in staat om complexe situaties op te helderen, zonder daarbij de betrokken (niet-menselijke) stakeholders uit het oog te verliezen.
MinneWorks focust op: duurzaam design, sociaal design, UX-research, med-tech, mode, posthumanistisch design.

DieKees — © MinneWorks

Growing different plants in DieKees — © MinneWorks