Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

notitia – sensitive perceptions

de overweldigende schoonheid van hoge gevoeligheid

notitia, membrane exhibits — © esther podrasa

Notitia is een holistische benadering van de overweldigende schoonheid van intense waarneming. Het nodigt uit om de perceptiefilters van hoogsensitieve mensen en ook je persoonlijke filters te verkennen.

Perceptiefilters

Wanneer de sluiers van de geest zich oplossen. Wanneer de barrières van gedachten verdwijnen. Wanneer het geluid van je omgeving onder je huid kruipt. Een op de vijf mensen is hoogsensitief. Hoe nemen zij de wereld waar?

Ontwerpconcept

Inspiratie voor het ontwerp komt van verschillende doorlatende membraanstructuren, die de diverse perceptiefilters van mensen symboliseren. Sommige filters zijn dunner, andere dikker. De ene filtert meer prikkels, terwijl de andere er juist wat meer doorlaat.
Om het verschil in menselijke geesten weer te geven, worden membranen gemaakt met verschillende benaderingen, variërend van materialen zoals glucose, bioplastic en bladeren, tot AI-gegenereerde membranen, en reiken tot abstracte membraanstructuren die veranderen in reactie op geluid. Zoals te zien is in de animatie, reageren ze op veranderde geluiden die zijn opgenomen op plaatsen die typisch een trigger zijn voor hooggevoelige mensen, hetzij door de waarneming van intense kalmte of overstimulatie. Deze meeslepende animatie transporteert kijkers naar abstracte werelden.
Het thema wordt verder verkend door middel van deskundige kennis, verzameld in een boekje met inzichten van specialisten, psychologen en filosofen, naast persoonlijke ervaringen van hooggevoelige personen die gedeeld worden via interviews en gedichten.

Play video

Over esther podrasa

Ik ben een visueel ontwerper, waarschijnlijk ben ik nu aan het experimenteren met digitale en fysieke elementen – en combineer ik deze waarschijnlijk in de ruimte. Ik sta altijd open voor ontwerpsessies en nieuwe projecten. Neem contact op, breng een koffie mee, en laten we samen iets creëren.

projection on cube — © esther podrasa

membrane exhibits — © esther podrasa

catalog — © esther podrasa

membrane exhibits — © esther podrasa